Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erilaiset seksihalut ajoivat Mikon ja Marikan tekemään rohkean päätöksen – Nyt heidän arkeensa kuuluu kimppaseksiä ja avioliiton ulkopuolisia suhteita

Tinderissä tavannut pariskunta sopi avoimista suhteista jo ennen naimisiin menoa.

Mikkeliläisten noin kolmekymppisten Mikon ja Marikan parisuhteen tarina alkoi nykypäivänä melko tavallisella tavalla: Tinderistä.

He olivat tunteneet toisensa jo vuosikausia, ja olivat molemmat tahoillaan päätyneet asumaan Mikkeliin. Kun Mikon kuva ilmestyi Marikan ruudulle treffisovellus Tinderissä, hän napautti tavanmukaisesti tykkäyksen.

– Kun tulee kavereita ja tuttuja vastaan Tinderissä, on kohteliaisuusjuttu, että tykätään. Mutta sinä olitkin vissiin ihan tosissaan, Marika sanoo Mikolle.

Näin olikin. Parin päivän päästä he kävivät ensin yksillä lounastreffeillä ja sitten toisilla.

Tuosta on nyt aikaa suunnilleen kaksi ja puoli vuotta. Suhde on vakiintunut. On menty ensin kihloihin ja sitten naimisiin.

Lisäksi noin puoli vuotta sitten – ennen naimisiin menoa – avattiin suhde eli sovittiin, että seksiä voi harrastaa muidenkin kuin kumppanin kanssa.

Mikko ja Marika eivät esiinny haastattelussa omilla nimillään. Syynä on Marikan ammatti: häntä epäilyttää, miten työpaikalla suhtauduttaisiin tietoon avoimesta suhteesta.

Suhteen avaamisen otti ensimmäisen kerran puheeksi Marika alkuvuodesta. Motiivina oli se, että pariskunnan seksihalut eivät määrän suhteen kohtaa.

– Seksi on kivaa ja sitä pitää olla paljon, se on minun mielipiteeni. Vaimolle riittää vähempi. Ja tuohan se monessa määrin variaatiota, Mikko perustelee.

Pariskunta puhui asiasta muutaman kerran yleisesti ja mietti, millaista avoimessa suhteessa oleminen voisi olla.

– Asiaa ei jännittänyt ehdottaa, koska Mikko on aika avoin kaikesta. En uskonut, että parisuhdedraamaa tulisi, Marika kertoo.

Asia laitettiin välillä hautumaan, kunnes yhteinen päätös suhteen avaamisesta tehtiin huhtikuussa. Sen jälkeen pariskunta on harrastanut kimppaseksiä yhdessä muiden kanssa pari kertaa ja Mikko on käynyt harrastamassa suhteen ulkopuolista seksiä noin kymmenen kertaa.

Heti alusta lähtien pariskunta sopi avoimelle suhteelle säännöt: Ei tunteita, ei seksiä pariskunnan kotona ja kondomin käyttö on pakollista.

Terve mustasukkaisuus on ok, ja se on varmasti jollakin tasolla mukana myös avoimessa suhteessa.

Mikko

Jonkin verran sääntöjä on kuitenkin muutettu alun jälkeen. Seksiä voi harrastaa omassa makuuhuoneessa muiden kanssa, jos pariskunnasta molemmat ovat mukana. Kondomin käyttö muiden kanssa on edelleen pakollista, mutta oma säätönsä tulee siitä, jos mukana on enemmän kuin yksi nainen.

Siinä suhteessa Mikko ja Marika ovat keskenään erilaisia, kuinka paljon he haluavat tietää toisen kokemuksista. Siinä missä Mikko haluaisi tietää mahdollisimman paljon, Marikan suhtautuminen on pidättyväisempää.

– Se menee niin, että kerrot mitä milloinkin kysyn. En tarvitse saman tien ovesta tullessa yksityiskohtaista analyysiä videomateriaalin kanssa. Välillä kiinnostaa, välillä ei, Marika sanoo.

– Ja minä taas preferoisin sitä, että tiedän kaiken ja mieluusti videomateriaalin kanssa, Mikko sanoo.

Mikko ei kuitenkaan vielä ole käytännössä kokenut, miten hän suhtautuisi tietoon, että Marika on käynyt harrastamassa muiden kanssa seksiä itsekseen. Marika ei ole nimittäin ainakaan vielä tehnyt niin.

– Saan kotona sen, mitä tarvitsen. Ja muutenkin olen hitaasti lämpenevä ja valikoiva. Mikolle ei ole niin tarkkaa, Marika naurahtaa.

Pariskunta on löytänyt kumppaneita ja samanhenkistä seuraa aiheeseen keskittyneiltä verkkosivustoilta. Sitä kautta he ovat myös osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja myös järjestäneet niitä pari kertaa itse.

Sellaisen väärinkäsityksen he haluavat kuitenkin oikoa, että joka kerta kyseessä olisivat jonkinlaiset seksibileet. He itse ovat järjestäneet toisen tapahtuman jatkot, joissa grillattiin ja saunottiin, sekä lautapeli-illan.

– Toki sen lautapeli-illan aikana kuusi ihmistä harrasti seksiä, mutta se ei ollut illan varsinainen tarkoitus. Oli myös ihmisiä, jotka eivät tehneet mitään, Mikko sanoo.

Mikolla on myös Tinder-tili, mutta sitä kautta hän ei ole seksikumppaneita löytänyt.

Pariskunta on kertonut lähipiirilleen vaihtelevasti avoimesta suhteestaan. Marika täräytti asian lähimmille ystävilleen polttareissaan.

– Reaktio oli, että pöytä hiljeni.

Mikon tapauksessa asiasta tietää ystävien lisäksi lähes koko perhe. Hänen siskonsa on myös tahollaan ollut avoimessa suhteessa miehensä kanssa.

– Olemme perheenä olleet aina hyvin avoimia puhumaan kaikesta. Mikään ei yllätä ketään, hän sanoo.

Pariskunta painottaa, että suhteen avaamisessa ei ole kyse siitä, että yhteinen seksi olisi huonoa. Päinvastoin: kotona seksi on Mikon mukaan aina parempaa kuin muiden kanssa.

– Kun kävin ensimmäisen kerran missään, se oli kiva muutama tunti. Mutta siitä puuttuu toisen tunteminen ja tunnepuoli kokonaan. Ja se on fyysisesti erilaista, kun kumi on käytössä, Mikko sanoo.

Itseään bi-uteliaaksi kuvaileva Marika on puolestaan avoimen suhteen myötä tehnyt ensimmäisen kerran jotakin naisen kanssa.

– Se oli hyppy tyhjyyteen. Eikä se ollut sillä tavalla mitenkään ihmeellistä. Oli vain ihmisiä, joiden kanssa harrastettiin seksiä.

Marika uskoo, että Mikkelin alueellakin on paljon avoimessa suhteessa olijoita, mutta he ovat enemmän piilossa eivätkä tuo asiaa julki. Kaikki eivät myöskään käytä verkkosivustoja.

Lieveilmiöitäkin aiheen ympärillä on. On ihmisiä, jotka vain väittävät olevansa avoimessa suhteessa, vaikka todellisuudessa ovatkin pettämässä puolisoaan, ja on sivustoja, jotka eivät pariskunnan mukaan välttämättä ole laadukkaita tai turvallisia.

Kenelle avoin suhde sitten sopii ja kenelle ei? Mikko pohtii asiaa ja hakee sanoja.

– Terve mustasukkaisuus on ok, ja se on varmasti jollakin tasolla mukana myös avoimessa suhteessa. Mutta jos aletaan heittää tavaroita ja toisia seiniin, avointa suhdetta ei kannata harkita, hän sanoo.

Heillä itselläänkin avoimeen suhteeseen on kuulunut myös kipuilua. Varsinaisia riitoja on käyty yksi. Tuolloin Mikko oli käynyt harrastamassa seksiä saman ihmisen kanssa kuin aiemmin mainitsematta siitä etukäteen. Hänen käsityksensä oli, että kyseinen kumppani oli jo hyväksytty, joten asiasta ei tarvitse etukäteen kysyä. Marika taas halusi tietää asiasta etukäteen henkilöstä riippumatta.

– Nyt annetaan aina etukäteen info toiselle, Mikko sanoo.

Joka tapauksessa pariskunnan mukaan asian kanssa ei pidä lähteä rynnimään eikä sitä pidä pakottaa, jos molemmat eivät ole avoimesta suhteesta kiinnostuneet.

– Muutenkin avoimessa suhteessa on erittäin tärkeää, että pystytään keskustelemaan ja kommunikoimaan ihan kaikesta, Mikko sanoo.

Myös suhteen sulkeminen on aina olemassa vaihtoehtona, vaikka sitä pariskunta ei ole ainakaan nyt tekemässä. Marika on kuitenkin pohtinut, jäisikö mahdollisesti jatkossa pois tapahtumista, vaikka ne ovatkin hänen mielestään mukavia. Toisaalta Mikko ei mielellään käy tapahtumissa itsekseen, vaan vapaa-aikaa olisi mukavampi viettää yhdessä.