Karkkilan kaupungin viime vuoden henkilöstöraportti viritti keskustelua työhyvinvoinnin kehittämisen jatkamiseksi.
Karkkilan kaupungin työntekijöillä ja viranhaltijoilla oli viime vuonna sairauspoissaoloja keskimäärin 14,8 kalenteripäivää. Määrä nousi edellisvuodesta, jolloin keskiarvo oli 13 kalenteripäivää.
Merkittävin syy sairauspoissaoloille oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt, jotka olivat 29,4-prosenttisesti syynä sairauspoissaoloille.
Tuki- ja liikuntaelinten sekä sidoskudosten sairaudet aiheuttivat sairauspoissaoloista 24,6 prosenttia.
Sairauslomia ilman diagnoosia poissaoloista oli 12,9 prosenttia ja hengityselinten sairaudet olivat syynä 8,3 prosenttiin sairauspoissaoloista. Viidenneksi eniten poissaoloja aiheutti korona, jonka takia poissaoloista tilastoitiin 5,8 prosenttia.
Maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa henkilöstöraportti merkittiin tiedoksi.
Noin tunnin pituisen käsittelyn alusti kaupungin henkilöstö- ja hallintopäällikkö Karl-Johan Wickström.
Kovin laajaa keskustelua henkilöstöraportti ei valtuustossa synnyttänyt.
Tehtäväkuvat on laajasti päivitetty.
Kaupunginjohtaja Tuija Telén
Kokoomuksen Aulis Stenholm halusi korkattavaksi muotovirheitä ja puoluetoveri Kari Laine kyseli toimenkuvion vastaavuudesta uuteen organisaatioon.
Kaupunginjohtaja Tuija Telénin mukaan tehtäväkuvat on laajasti päivitetty, mutta toimialajohtajien osalta työ on vielä kesken.
Vasemmistoliiton Satu Ahjoniemi korosti työhyvinvoinnin kehittämisen suurta merkitystä.
Valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Anna Tallgren kyseli lähtöhaastattelujen perään ja sai kaupunginjohtajalta vastauksen: Lähtijöiden osalta täytetään erillinen lomake.
Karkkilan kaupungin palveluksessa oli viime vuoden lopussa yhteensä 380 henkilöä, kun vuonna 2021 henkilömäärä oli 369 henkilöä.
Vuoden lopussa työntekijöistä vakinaisessa työ- tai virkasuhteessa oli 243 henkilöä ja määräaikaisessa työsuhteessa 125 henkilöä.
Vuoden 2022 lopussa henkilöstöstä oli naisia 75,3 prosenttia ja miehiä 24,7 prosenttia. Sukupuolijakauma pysyi samana verrattuna vuoteen 2021.
Henkilöstön keski-ikä oli viime vuoden lopussa 46,2 vuotta. Nousua edellisen vuoden lopun tilanteeseen oli muutama kuukausi.
Suurin ikäryhmä henkilöstöstä on 50-59-vuotiaat (osuus 28,1 prosenttia) ja pienin alle 30-vuotiaat (osuus 13,4 prosenttia).
Henkilöstön lähtövaihtuvuusprosentti oli viime vuonna 8,2 prosenttia kun se vuonna 2021 oli 8,7 prosenttia.
Vanhuuseläkkeelle siirtyi viime vuoden aikana seitsemän henkilöä.
Palkkoja ja palkkioita maksettiin vuonna 2022 yhteensä 12,34 miljoonaa euroa, edellisvuonna 12,14 miljoonaa euroa.
Henkilöstökulut kaikkineen olivat viime vuonna 15,88 miljoonaa euroa, Kasvua edellisvuoteen oli 1,6 prosenttia.