Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyhjyyttään kaikuvia liiketiloja on Karkkilassa edelleen – kaupungin keinot vähissä

Kaupungin keinot yksityisomistuksessa olevien liikkeiden täyttämiseksi ovat vähissä.

Karkkilaan odotetaan ensi kesänä ennennäkemättömiä turistivirtoja, sillä kaupungin uudet ja vanhemmatkin palvelut, sekä vireä kulttuurielämä ja kauniit luontokohteet on huomattu myös valtakunnallisesti ja huomio on tehnyt kaupungista varsin trendikkään matkailukohteen.

Samaan aikaan keskustassa on kuitenkin runsaasti liiketiloja tyhjillään, niin Helsingintiellä, jota pitkin useimmat matkalaiset Karkkilaan tulevat, kuin myös ydinkeskustassa.

Kaupungin kannalta tilanne on hankala, sillä tyhjät eivät ole kovin houkuttelevan näköisiä, mutta ne ovat pääosin yksityisomistuksessa, joten kaupungin on vaikea niiden käyttöön puuttua.

– Karkkilan kaupungin omistamia tyhjiä liiketiloja Karkkilan keskustassa ei tällä hetkellä ole. Kaupunki omistaa keskustasta yhden liiketilan, se on linja-autoasemalla, Huhdintiellä ja siinä toimii Karkkilan kaupungin ylläpitämä Karkkilan matkailuneuvonta – Visit Karkkila, elinvoimapäällikkö Satu Nikkilä ja elinkeinosihteeri Birgitta Holttinen kertovat.

– Liiketilojen käyttömuutoksista ja kehittämisestä vastaa aina kiinteistön omistaja. Kaupunki voi toki tarvittaessa keskustella kiinteistön omistajan kanssa, miten liiketilat saataisiin houkuttelevasti tarjolle ja käyttöön.

Osa tyhjistä liiketiloista on jo päässyt vähän ränsistyneen näköiseksi ja varsinkin vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla olevien tilojen ikkunat likaantuvat nopeasti. Kaupungin keinot tehdä tiloista houkuttelevamman näköiset ovat kuitenkin vähissä.

– Kaupunki pystyy rakennuslain puitteissa tekemään rakennetun ympäristön valvontakierroksia ja kehottamaan kiinteistön omistajia huolehtimaan kiinteistöjen kunnosta ja ulkoasusta. Valvontakierroksia tehdään rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun toimesta vuosittain.

– Jos kiinteistöt ovat huonokuntoisia, epäsiistejä, ympäristölle vaarallisia eivätkä ole rakennusluvan mukaisessa käytöstä, näistä lähtee huomautukset asianomistajille. Ikkunoiden pesemättömyys ei vielä itsestään aiheuta rakennuslain mukaista huomautusoikeutta.

Kaupunki toivookin, että kiinteistönomistajat huolehtisivat omatoimisesti omien kiinteistöjensä osalta kaupunkiympäristön turvallisuudesta ja viihtyisyydestä, ettei huomautuksia tarvitsisi lähettää.

Karkkilan alueelta liiketiloja hakevat ottavat usein yhteyttä kaupunkiin.

– Karkkilan kaupunki ylläpitää Tontit ja toimitilat -sivustoa. Näillä sivuilla voivat myös yksityiset kiinteistöjen omistajat veloituksetta ilmoittaa vapaista toimitiloistaan ja tonteista.

Sivusto löytyy Karkkilan kaupungin verkkosivuilta karkkila.toimitilapalvelut.fi

Liiketilojen täyttämisessä ongelmana on usein myös vuokrahinta, sillä hintataso on monelle aloittelevalle yrittäjälle korkea.

– Kukin kiinteistönomistaja määrittelee kiinteistönsä hintatason itse. Alueen yleinen hintataso määrittyy vapaiden markkinoiden mukaan, tähän kaupunki ei pysty vaikuttamaan.

Tilanne tyhjien liiketilojen kanssa ei kuitenkaan ole enää yhtä lohduton kuin aiemmin.

– Parannusta on tapahtunut. Palvelualan liikekiinteistöjen käyttöaste on hyvin riippuvainen suhdanteista. Karkkilan keskustassa kesäaikana liikkuukin jo hyvin asiakkaita, esimerkiksi matkailijoita, mökkiläisiä ja muita vapaa-ajan asiakkaita, välillä ruuhkaksikin asti.

– Talviaikana on sitten hiljaisempaa, joten asiakasmäärien suuret vaihtelut vaikuttavat tietysti liiketoiminnan kannattavuuteen. Kuitenkin alueen hyvä palvelutaso, monipuolisuus ja saavutettavuus edesauttavat alueemme vetovoiman ja pitovoiman vahvistumista, ja lisäävät alueemme kiinnostavuutta sekä uusien asukkaiden että matkailijoiden näkökulmasta.