Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Lidl, S- ja K-ryhmät laajenevat: "Suuret kauppakeskukset on nyt tehty"

Tunnetuimmat kauppaketjut luottavat siihen, että asiakkaita riittää etenkin Uudellamaalla.

Kolme suurinta kauppaketjua haluaa lähivuosina rakentaa Uudellemaalle kymmeniä uusia myymälöitä. Rakentamisen paine on suurinta pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla maakunnassa avataan uusia kauppoja.

HOK-Elanto on kuluvana vuonna jo avannut neljä uutta Alepaa, jotka sijoittuvat Helsingin Fallkullaan ja Veräjämäkeen, Espoon Westendiin sekä Hyvinkäälle. Lisäksi uusi S-market on avattu Vantaan Porttipuistoon.

Ensi syksynä kauppakeskus Myyrmanniin avataan uusi Prisma.

– Tämä on ehkä odotetuin Prisma koko Uudellamaalla, sillä myyrmäkeläiset ovat toivoneet sen tuloa jo ainakin parikymmentä vuotta. Ja nyt se sitten vihdoin toteutuu, kertoo HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen.

Vantaan Kivistöön avataan tänä vuonna S-market ja Pähkinärinteeseen Alepa. Näiden tarkat avautumisajankohdat ovat vielä avoinna.

Karjalaisen mukaan HOK-Elanto kehittää myymäläverkostoaan jatkuvasti.

– Korona-ajan jälkeinen väestönkasvu on pelkästään pääkaupunkiseudulla tuollaiset 16 000–20 000 henkeä vuodessa, joten kaupan alan tulee vastata siihen tarpeeseen, Karjalainen arvioi.

Hänen mukaansa uusia myymälöitä rakennetaan tulevaisuudessa Uudellamaalla etenkin raideliikenteen risteysalueille.

– Kaupunkien rakenne on jatkossa entistä tiiviimpää, mutta kaupan pitää löytää paikkansa sielläkin. Uskon, että suuret kauppakeskukset on nyt pääkaupunkiseudulla jo koko lailla tehty, mutta pienemmille ostareille on vielä tilaa, Karjalainen pohtii.

Lidlin laajeneminen jatkuu etenkin Vantaalla, missä lokakuussa avataan uudet myymälät sekä Kivistön kauppakeskukseen että Myyrmanniin. Myyrmanniin Lidlin myymälä siirtyy kauppakeskus Isosta Myyristä.

Kivistön myymälään palkataan uutta henkilökuntaa noin 20–30 työntekijän verran.

Ensi syksynä Porvoon Tarmolassa sijaitsevan Lidlin laajennus tuo myymälään uutta tilaa noin 400 neliötä.

– Kokonaan uusi myymälä on tarkoitus avata Vantaanlaaksoon. Avajaispäivä ei ole vielä tarkentunut, mutta se on arviolta ensi vuoden alussa, kertoo Lidlin kiinteistökehityspäällikkö Toni Lautala.

Vantaanlaakson myymälän pinta-ala on 1 400 neliötä.

Lautalan mukaan Lidl etsii jatkuvasti sopivia paikkoja tuleville myymälöille. Pelkästään pääkaupunkiseudulle mahtuu lähivuosina arviolta kolmisenkymmentä uutta myymälää.

– Sanoisin, että Helsinkiin voisi tulla parisenkymmentä myymälää, Vantaalle vähintään seitsemän ja Espooseenkin muutama, Lautala kertoo.

Kesko aikoo avata elo-syyskuussa Hakaniemeen K-market Lyyran, joka sijaitsee puretun virastotalon tilalle rakennetussa talossa.

Heinäkuun alussa Loviisan asuntomessualueelle avataan uusi K-market. Espoon Otaniemi saa puolestaan loka-marraskuussa uuden K-market Maarinsolmun.

Viime viikolla Kesko kertoi, että Vuosaaren K-supermarket muutetaan kesällä 2024 Citymarketiksi.

– Pääkaupunkiseudulla on useita uusia asuinalueita, jonne mahtuu vielä useitakin uusia kauppoja. Esimerkkinä tästä ovat Jätkäsaari ja Verkkosaari, kertoo Keskon pääkaupunkiseudun ja Itä-Uudenmaan aluejohtaja Laura Rissanen.

Rissasen mukaan Kesko pitää tärkeänä, että uusissa kaupunginosissa on heti alusta alkaen toimivat päivittäistavarapalvelut.

– Uudellamaalla arvostetaan sitä, että omalla asuinalueella toimivat niin kauppa kuin koulukin.

Kesko ei Rissasen mukaan tällä hetkellä suunnittele lakkauttavansa Uudenmaan pienissä kunnissa toimivia kauppojaan.