Suosikkimursuksi nousseen Stenan sijoituspaikka on vihdoin ratkennut.
Viime vuoden heinäkuussa Haminaan rantautunut Stena-mursu menehtyi pelastusyrityksistä huolimatta. Nyt sen täyttäminen Helsingissä sijaitsevassa Luonnontieteellisessä keskusmuseossa alkaa olla vihdoin loppusuoralla.
– Nyt on menossa keinovartalon rakentaminen, joka vie vielä joitakin viikkoja. Mursun nahka on myös jo parkittu sekä ohennettu, ja se odottaa itse täyttöprosessia suuressa pakastimessamme, kertoo Luomuksen ylikonservaattori Ari Puolakoski.
Puolakosken mukaan täyttötyössä on vaativinta saada asento ja muodot kohdilleen, sekä nahan ompelu ja liimaaminen lopuksi keinovartalon päälle.
– Mursun pää on muovailtu ja siitä on valettu uretaaninen keinopää. Samoin sen hampaista on valettu muoviset valokset. Alkuperäiset jäävät muun luuston mukana museon luustokokoelmiin, Puolakoski kertoo.
Mursun täyttötyölle ei museossa asetettu omaa budjettia, eikä kuluista ole pidetty sen tarkempaa kirjaa, koska samoja tarvikkeita ja aineita käytetään jatkuvasti myös muissa töissä.
Projektin eri vaiheissa on mukana koko konservointipajan henkilöstö eli viisi henkilöä.
Puolakoski kertoo nyt Stena-mursun lopullisen sijoituspaikan.
– Mursu on ajateltu laitettavaksi seinälle esille sisääntuloaulaan, suuren afrikkalaisen norsun läheisyyteen. Mikäli työt etenevät suunnitellusti, mursu on tarkoitus saada esille kesän jälkeen.
Mursua ei siis sijoiteta perinteiseen tapaan vitriiniin.
– Se sukeltaa sisään museossa esillä olevaan Luut kertovat -näyttelyyn, jossa sijaitsee toisen mursun kokonainen luuranko.