Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilan Urheilusukeltajien jokakeväinen urakka on alkanut: – Rikkinäisiä lasipullojakin tuli vastaan

Karkkilan Urheilusukeltajat ovat käyneet rannat läpi keväisin jo vuosikymmeniä.

Karkkilan Urheilusukeltajat käyvät aina keväisin läpi Karkkilan uimarannat, etsien lasinsiruja ja muuta veteen kuulumatonta, joka voi olla uimareille ja muille rannan käyttäjille vaaraksi tai haitaksi. Tänä keväänä hommiin päästiin hyvissä ajoin ennen uimakautta.

– Ensimmäisinä käytiin tarkastamassa Saarlampi ja Pyhäjärven Vattolan puolen uimaranta. Tällä kertaa oltiin ihan hyvissä ajoin, vesi oli vasta kahdeksanasteista. Joskus on vapun jälkeisellä viikolla ollut jo hellettä ja rannoilla uimareita. Loput kaupungin ylläpitämät uimarannat tarkistetaan noin toukokuun puoliväliin mennessä, kertoo Jari Ilmonen Karkkilan Urheilusukeltajista.

Tänä vuonna ei rannoilta ole ainakaan vielä löytynyt mitään pahempaa.

– Saalis on ollut lähinnä pientä ja vaaratonta, mutta rikkinäisiä lasipullojakin tuli vastaan. Enimmäkseen pohjalta löytyy muovipulloja ja juomatölkkejä, uidessa tai laiturilta kadonneita uimavarusteita, kuten uimalaseja, uimahousuja ja vastaavaa pikkuroskaa. Joskus on löytynyt polkupyöriä, naulakoita ja jopa seipäitä pohjasta pystyssä.

Roskien heittäminen järveen on typerää, mutta Karkkilassa se ei ole kuitenkaan ihan tolkutonta.

Jos aktiivisesti sukeltavia saataisiin vielä muutamakin lisää voitaisiin nostaa toiminnan tasoa vähän korkeammalle.

Karkkilan Urheilusukeltajien puheenjohtaja Jari Ilmonen

– Joissakin satamissa sukeltaneena arvioisin että varmaan melko lailla keskivertoroskaamista meillä on. Lähes kaikki on ajattelemattomuuksissaan veteen heitettyä pikkuroskaa, lähinnä juomapulloja ja tölkkejä.

Rantojen puhdistus on Karkkilan Urheilusukeltajille keväisin tehtävä tilaustyö kaupungilta.

– Se hoidetaan ennen uimakauden alkua sovittuun päivämäärään mennessä. Kesällä tehdään puhdistushommia vain, jos jotain erityistä havaitaan.

Karkkilankin vesistä on löydetty erilaisia omituisia ja vaarallisiakin asioita.

– Hyppylaiturin alla on ollut kuulemma tosiaan joskus takavuosina ollut pystyssä teräviä seipäitä. Myös latukone on nostettu mutta se oli tilaustyö heti tapahtuman jälkeen eikä niinkään löytö.

– Vuotinaisten rannassa oli viime keväänä muistona uima-avannosta merkkinä käytettyjä terästankoja pystyssä. Avantojen merkkauksen suhteen olisikin hyvä huomioida, mitä tapahtuu jos merkit karkaavat jään sulaessa veteen.

Karkkilan Urheilusukeltajat on tehnyt rantojen siivousta ainakin 30 vuotta.

– Seura on perustettu vuonna 1978. Jäseniä meillä on Sukeltajaliiton rekisterissä 19, lisäksi meillä on muutama vanhempi vapaajäsen. Aktiivisesti tämän seuran puitteissa sukeltavia on tällä hetkellä noin viisi. Osa sukeltaa muissa yhteyksissä, esimerkiksi työn puolesta tai aktiivisemmin jonkin muun seuran jäsenenä.

– Seuran toiminta on kokoonsa nähden suhteellisen vireää, mutta jos aktiivisesti sukeltavia saataisiin vielä muutamakin lisää voitaisiin nostaa toiminnan tasoa vähän korkeammalle. Seura järjestää sukellusretkiä ja meillä on tämän kokoiseksi seuraksi hyvä kalusto.

Viime viikon keskiviikkona Pyhäjärven Vattolan rannalla olikin koko seuran hallitus. Vedessä puheenjohtaja Jari Ilmonen sekä Johanna ja Niklas Lindroth, laitureilla pintaköysien päissä Jaro Laitonen ja Pasi Åman.

– Sukeltaminen on hauska ja uudenlaisia näkökulmia avaava harrastus. Laji on melko varustepainotteinen, mutta seuran avulla toimintaan voi päästä käsiksi myös ilman, että tarvitsee hankkia kaikkea omaksi. Jos sukeltaminen kiinnostaa, ole meihin yhteydessä. Seura löytyy Facebookista ja Instagramista, Ilmonen vinkkaa.