Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osamaksua markkinoidaan jo pieniinkin ostoksiin – asiantuntijat kertovat, miten vältät riskit

Osta nyt ja maksa ostoksesi myöhemmin osissa. Osamaksulla maksamista markkinoidaan etenkin verkkokaupassa aktiivisesti. Nykyisin maksutapaa tarjotaan herkästi jo muutaman kympin ostoksissa.

– Meillä ei ole tutkimustietoa siitä, onko osamaksulla maksaminen yleistynyt, mutta laajalle se on levinnyt. Osamaksun tarkoitus on madaltaa kynnystä kuluttajan ostopäätökseen, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa.

Kodinelektroniikkaketju Gigantin mukaan merkittävä osuus kalliimmista puhelimista myydään osamaksulla. Käytettyjä autoja myyvän Kamux-ketjun mukaan taas kaupoista noin puolet tehdään Kamuxin omaa osamaksutapaa hyödyntäen.

Beurling-Pomoellin mukaan tutkimukset osoittavat, että osamaksumarkkinointi toimii. Tuotteen markkinointi ison kertamaksun sijaan esimerkiksi 59,90 euron kuukausimaksulla saa tuotteen tuntumaan halvemmalta.

Osamaksukauppoja harkitsevan kannattaa tutustua maksuehtoihin ennen kuin valitsee maksutavan. Juha Beurling-Pomoell ja Takuusäätiön asiantuntija Jenni Lindfors-Hussi antavat vinkkinsä osamaksulla ostamiseen.

1 Huomioi piilokulut ja koron vaikutus.

Osamaksulla ostaminen tarkoittaa useimmiten sitä, että tuotteesta maksetaan enemmän kuin kerralla maksettaessa. Osamaksusopimuksesta pitäisi aina selvitä kaupan kokonaiskulut. Osamaksukauppaan voi sisältyä esimerkiksi avauskuluja. Ostajan kannattaa huomioida kaikki tällaiset piilokulut ja suhteuttaa ne omiin kuukausimenoihinsa.

Osa kaupoista tarjoaa myös korottomia ja lisäkuluttomia osamaksukauppoja. Tavallisesti osamaksussa on kuitenkin korko, jonka suuruutta kannattaa verrata esimerkiksi luottokorttiostosten korkoon.

On myös hyvä huomata, että korko voi olla vaihtuva. Muutaman prosentin koronnousu voi nostaa kokonaiskauppahintaa tuntuvasti.

2 Älä osta samanaikaisesti montaa tuotetta osamaksulla.

Osamaksukauppa kannattaa tehdä aina harkiten, ja on syytä välttää montaa päällekkäistä osamaksukauppaa. Moni ylivelkaantuminen johtuu siitä, että on solmittu monta osamaksukauppaa yhtä aikaa.

Vaikka ostosten kuukausilaskut olisivat pieniä, niistä voi yhdessä kertyä iso summa. Monella on osamaksuostosten lisäksi muuta velkaa, kuten asunto- tai opintolainaa. Oman talouden kokonaistilannetta on sitä vaikeampi hahmottaa, mitä enemmän on erilaisia kuukausimaksuja.

On myös hyvä huomioida, että osamaksuun on usein paljon vaikeampi saada lyhennysvapaata kuin tavalliseen pankkilainaan.

3 Tavara voi rikkoutua.

Moni hankkii puhelimen osamaksulla. Kannattaa muistaa, että mikäli puhelin rikkoutuu, kulut juoksevat kuitenkin koko sopimuskauden. Jos siis hankkii rikkoutuneen puhelimen tilalle osamaksulla uuden laitteen, voi edessä olla kuukausimaksujen maksaminen kahdesta laitteesta yhtä aikaa jopa vuosiksi.

4 Liika optimismi voi kostautua.

Tutkimusten mukaan ihmiset arvioivat tulevan rahansaantinsa ylioptimistisesti. Moni ajattelee, että voin nyt huoletta lainata rahaa, kun sitä tulee esimerkiksi kuukauden päästä lisää. Rahaa ei kuitenkaan ole, jos sen on jo etukäteen käyttänyt.

Kuluttajan kannalta on aina turvallisempaa, että tuote maksetaan heti. Elämäntilanne voi muuttua yllättäen. Esimerkiksi sairastuminen voi pienentää käytettävissä olevan rahan määrää.

Viime syksyn sähkönhintakriisi ja jatkuva inflaatio osoittavat, että riskitekijöitä on muitakin. Nykytulot ja -menot eivät kerro tulevaisuuden tuloista ja menoista.

Osamaksut tuottavat usein ongelmia nuorille. Osamaksukaupan solmiminen on turvallisempaa, kun oma taloustilanne on vakiintunut. Määräaikainen työsuhde tai muuten epävarmat tulot lisäävät riskejä.

5 Osta vain tarpeeseen.

Tuotetta hankittaessa kannattaa aina ensin miettiä, tarvitseeko tuotteen oikeasti ja juuri nyt. Jos tuote on välttämätön, onko osamaksu sen ainoa mahdollinen hankintakeino?

Osamaksu voi houkutella pikapäätöksiin. Korottomissakin osamaksuissa on riski, että kuluttaja ostaa liian kalliin tuotteen, koska kuukausimaksu tuntuu halvalta. Kolme vuotta on kuitenkin pitkä aika maksaa esimerkiksi puhelinta.

Kun ensin malttaa säästää isomman summan, tuotteen saa todennäköisemmin ilman korkoja ja muita kuluja. Samalla tulee huomanneeksi, paljonko rahaa tuotteen hankkimiseen todella tarvitaan. Tuotteen hinta on myös helpompi suhteuttaa omiin tuloihin.