Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilan jo 200-vuotias metalliala kiinnosti – Veraxin työntekijät viidestä eri maasta: "Osaava ja luotettava työntekijä on todella arvokas yritykselle"

Karkkila tutuksi -kierroksella perehdyttiin helmikuussa koneistamoon ja maaliskuussa vierailtiin metalliteollisuuden alkujuurilla.

Kaikille avoimilla Karkkila tutuksi -kierroksilla oli kuluneen talven aikana kohteena muun muassa metalliala, jolla Karkkilassa on 200-vuotinen historia: Högforsin masuunin toiminta käynnistyi heinäkuussa vuonna 1823.

Karkkilan työväenopiston Karkkila tutuksi -kiertueella oli kohteena muun muassa 35-vuotias perheyritys Koneistamo Verax Oy.

Verax on kasvanut Veikko Laineen ja Raimo Turtiaisen perustamasta yrityksestä nyt 17 henkeä työllistäväksi alihankintayritykseksi.

Veraxin suurimmat asiakkaat ovat Valmet, teollisuusvaihteita valmistava SEW sekä laakereiden, hammaspyörien ja vaihteisto- ja ohjauselementtien valmistukseen erikoistunut Santasalo.

Nyt Veraxia pyörittävät Raimo Turtiaisen lapset. Marko Turtiainen on toimitusjohtaja, Mira Koukkunen vastaa toimistosta ja taloudesta ja Merja Jumisko on keskittynyt tuotantoon 3D-mittauksiin.

– Tilauskanta on tällä hetkellä hyvä. Tällä alalla on kuitenkin vaikea nähdä esimerkiksi yli vuoden päähän, Mira Koukkunen kertoo.

Yrityksen talous on vakaiden asiakassuhteiden johdosta ollut pitkään vakaa.

– Liikevaihto pyörii vuosittain 2,5 ja 3 miljoonan euron välillä. Helmikuun lopussa päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli noin 2,7 miljoonaa euroa.

Työntekijät ovat suomalaisia, virolaisia, venäläisiä, iranilaisia ja serbialaisia ja lähes kaikki asuvat Karkkilassa.

– Osaava ja luotettava työntekijä on todella arvokas yritykselle. Ja sopii tämä työ naisillekin, Mira Koukkunen ja Merja Jumisko vinkkaavat.

Metallien työstökoneet yritys on hankkinut kautta aikojen yhdeltä valmistajalta, jolloin ohjelmointi, huollot ja korjaukset sujuvat hyvin.

Verax on alihankintafirma, jolla on laaja myös paikallinen yhteistyöverkosto.

– Työstämme pääasiassa ruostumatonta ja haponkestävää metallia sekä harvinaisiakin metallilaatuja kuten titaania.

Asiakkaille työstettävien tuotteiden raaka-aineen yritys ostaa suureksi osaksi kotimaiselta tukkurilta, mutta metalleja yritys hankkii myös Ruotsista ja Italiasta.

Konekantaa yrityksessä on lisätty tasaiseen tahtiin.

Parhaillaankin on menossa noin 350 000 euron suuruinen koneinvestointi, jota varten päähallin pohjarakenteisiin tehdään perustuksia.

– Toimitusaika koneille oli ennen puolisen vuotta, nyt noin vuosi. Toimitusaikoihin on selkeästi vaikuttanut maailmanlaajuinen komponentteihin liittyvä toimitusviive, Mira Koukkunen kertoo.

Veraxissa työstetään metallista tuotteita, joista pienimpien halkaisjia on kolme milliä ja suurimpien 1,2 metriä.

– Asiakkaidemme halutessa kauttamme onnistuvat myös kappaleiden pinnoitukset perusmaalauksesta erikoispinnoitteisiin, esimerkkinä kromaukset ja nitraukset.