Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilan hautausmaan kehittämiseen lisää rahaa – ajelut Lohjalle loppuvat

Karkkilan uudelle hautausmaalle rakennetaan maatuvan jätteen käsittelyalue.

Kirkkovaltuusto piti tämän johdosta ylimääräisen kokouksen, sillä talousarviossa tarkoitukseen hyväksytty 60 000 euroa oli vain noin puolet tarvittavasta summasta.

– Syksyllä budjettia valmisteltaessa käsittelyalueen hinta-arvio vedettiin hihasta, mutta hiha oli liian lyhyt, kuvaili kirkkoherra Hannu Bogdanoff nöyränä.

– Tästä on nyt saatu sellainen käytännön oppi, että erilaisissa hankkeissa kannattaa ottaa asiantuntijat mukaan suunnittelemaan riittävän aikaisessa vaiheessa.

Maatuvan maa-aineksen käsittelyalueen rakentamiseen ja mahdollisiin lisätöihin hautausmaalla kirkkovaltuusto myönsi yksimielisesti budjettimuutoksena määrärahaksi 125 000 euroa aiemmin hyväksytyn 60 000 euron sijaan.

Tarjouksia käsittelyalueen rakentamiseksi seurakunta sai neljä. Työn tekee edullisimman tarjouksen antanut Maanrakennus Laatukainen Oy, jonka tarjous oli runsaat 108 000 euroa. Kallein tarjous oli yli 300 000 euroa.

Kirkkoherra muistutti tavoitteesta, jonka ytimessä on hiilineutraali kirkko vuonna 2030.

– Tavoite on kunnianhimoinen. Lisäksi jokaisen seurakunnan pitäisi hakea ympäristödiplomia vuoteen 2025 mennessä.

Hannu Bogdanoffin mielestä maatuvan jätteen käsittelyalueen rakentaminen hautausmaalle on yksi tärkeä askel kohti hiilineutrauliuden tavoitetta.

– Alueen valmistuttua hautausmaan alueelta ei enää tarvitse kuljettaa vuosittain noin 15 kuorma-auton lavallista tavaraa Lohjalle käsiteltäväksi.

Kirkkoherran arvion mukaan varsinaisiin rakennustöihin ei kulu aikaa kovin montaa viikkoa – sitten kun töihin ryhdytään.

Torstai-iltainen valtuuston kokous oli lyhyt, sillä listalla ei ollut asioita, jotka olisivat kirvoittaneet valtuutettuja käyttämään laajasti puheenvuoroja. Valtuutettujen poistuessa kokouspaikkana olleesta kirkkosalista jousenpari liihotteli kirkon vieritse. Kevät oli tullut Karkkilan keskustaan.