Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satu Ahjoniemen valtuustoaloite sai kovan kannatuksen – kaikille avoimet kyselytunnit Karkkilaan?

Kuntalaisten osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksista huolehtiminen on lakisääteinen valtuuston tehtävä ja kuntalaisten riittäviä osallistumismahdollisuuksia tulee tukea ja vahvistaa, muistuttaa Satu Ahjoniemi (vas.).

Hän teki maanantaina valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Karkkilassa aloitetaan avoimet valtuuston kyselytunnit kuntalaisille. Aloitteessa on ainakin 23 valtuutettua allekirjoittajina.

– Kyselytunti pidettäisiin esimerkiksi ennen varsinaista valtuuston kokousta muutaman kerran vuodessa. Tilaisuus olisi avoin kaikille ja seurattavissa myös Karkkila-kanavalla. Paikalla olisivat valtuutettujen lisäksi keskeiset viranhaltijat.

– Kyselytunneilla voisi olla katsauksia ajankohtaisista asioista ja ne voisivat osaltaan parantaa dialogia päätöksentekijöiden ja kuntalaisten välillä.

Ahjoniemi muistuttaa, että osallisuudesta on säädetty muun muassa perustuslaissa jossa käytetään termiä osallistuminen.

– Osallistuminen ja vaikuttaminen ovat väyliä osallisuuden kokemiseen. Perustuslain mukaan yksilöllä on oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen.

– Perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon.

Kuntalain yhtenä tarkoituksena on luoda edellytykset kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumiselle kunnan toiminnassa.

– Kuntalain mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.

– Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Kunta voi päättää miten tämä velvollisuus käytännössä toteutetaan, Ahjoniemi listasi.