Poliisin selvittämien rikosten määrä on romahtanut. Aiemmin poliisi pystyi yleensä selvittämään noin 70–85 prosenttia kaikista tietoon tulleista rikoksista, mutta vuonna 2021 se oli enää alle kaksi kolmasosaa.
Kehnoimmin saadaan selviävät varkaus- ja vahingontekorikokset, kun taas henkirikoksista suuri osa selviää.
Asia käy ilmi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin seuraamus- ja kontrollijärjestelmää koskevasta katsauksesta.
Omalta osaltaan kehityskulkua selittää se, että yhteen syytteeseen on mennyt aiempaa enemmän rikosasioita. Vuonna 2021 käräjäoikeuksissa nostettiin rikossyyte noin 57 000 henkilöä vastaan – luku oli reilu 10 prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna.
Vuonna 2020 koronapandemian seurauksena syntyneiden tuomioistuimien ratkaisemattomien asioiden purkaminen on syyttäjälaitoksella edelleen kesken.
Katsauksen mukaan nuorten saamissa rangaistuksissa ei ole tapahtunut mittavia muutoksia. Suuri osa 15–20-vuotiasta rikoksentekijöitä syyllistyy lieviin omaisuusrikoksiin, joista tuomitaan esimerkiksi rikesakkoja.
Vajaa viidennes 15–17-vuotiaille nuorille ja noin joka neljäs 18–20-vuotiaille oikeudenkäynnissä tuomituista rangaistuksista on ehdollista vankeutta. Ehdotonta vankeutta tuomitaan nuorille vain vakavimmissa rikoksissa. Niitä on vuosittain vain muutama prosentti kaikista nuorille tuomituista rangaistuksista.