Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Hiljan kammari avattiin – Karkkilan SPR sai vihdoin oman tilan

Kolme vuotta sitten edesmennyt Hilja Peltola testamenttasi omaisuutensa SPR:n Karkkilan osastolle, jolla se sai vihdoin hankittua oman tilan aivan Karkkilan keskustasta, Valtatieltä,

Tila sai nimekseen Hiljan kammari ja sen avajaisia vietettiin lauantaina 4. maaliskuuta.

Peltola jätti muutamia muistoesineitä lukuun ottamatta koko omaisuutensa yhdistykselle, omaisuus käsitti omakotitalon irtaimistoineen, sekä jonkin verran rahaa.

Peltolan omakotitalo Sudetista myytiin ja varoilla ostettiin liikehuoneisto jonka sisustuksessa käytettiin Peltolan kalusteita.

– Kaikki siniset kalusteet ovat Hiljan, hän piti sinisestä, kertoo SPR:n ystävätoimintaa Karkkilassa jo vuosikymmeniä vetänyt Irma Ekola.

98-vuotiaaksi eläneellä Peltolalla ei ollut lähiomaisia.

Omaisuutensa hän oli testamentannut SPR:lle jo 2010-luvun alussa ja se tuli yhdistyksen aktiiveille täytenä yllätyksenä.

– Testamentissa oli nimetty henkilöt, joiden piti huolehtia että se toteutuu, he olivat Raili Kataisto, Kari Mäkilä, Kaisa Nordman, Paavo Reinikainen ja minä, Ekola luettelee.

Ekola on kaikissa mahdollisissa tilanteissa peräänkuuluttanut yhdistyksen oman tilan tarvetta. Tila jossa voisi kokoontua parikymmentäkin henkeä ja jonne olisi huonommin ja jalkaisin liikkuvankin helppo tulla. Peltola oli ajatellut että taloa käytettäisiin kokoontumispaikkana, mutta ryhmässä päädyttiin toisenlaiseen ratkaisuun, sillä talo ei vastannut kaikkia tilan tarpeita ja olisi ollut liian suurikin.

– Hilja olisi tämän hyväksynyt kyllä.

Aiemmin kangaskauppana toiminut huoneisto ostettiin yhdistykselle, sinne rakennettiin uusi keittiö ja kaikki pinnat uusittiin.

– Ikkunoihin tulee vielä SPR:n teippaukset ja maitolasitarra, jotta sisään ei suoraan nää, kertoo SPR:n Karkkilan osaston tuore puheenjohtaja Heidi Vesterinen, Hiljan kammarin avajaisten alla.

– Tarkoitus on että täällä on olohuoneen tunnelmaa.

Neliötä esteettömässä katutasossa on 53 ja alakerrassa vielä 40 lisää. Tilassa saa samanaikaisesti olla maksimissaan 26 henkeä

– Vuokraamme tätä myös muille yhdistyksille, Vesterinen vinkkaa.

Varauksia voi tehdä osoitteessa vello.fi/hiljankammari, samasta osoitteesta löytyy myös hinnasto. Hinnoista voi tarvittaessa myös keskustella.

Hiljan kammarin varustukseen kuuluu netti, 65 tuuman televisio hdmi-liitännällä, kahvinkeitin ja vedenkeitin, sekä tiskikone.

– Mikroaaltouuni on vielä tulossa, termoskannun hankimme juuri avajaisia varten.

Karkkilan SPR:llä ei ole vuosikymmeniin ollut ensiapuosastoa, mutta siitä on nyt ollut puhetta.

– Edellisessä työpaikassani olin ensiapuryhmässä 17 vuotta, joten se on lähellä sydäntäni.

Ystävätoiminnassa mukana olevia on tällä hetkellä 40.

– Juuri helmikuussa oli kurssi, jolla oli 14 uutta ystävää. Miehiä ystävistä on noin kolmannes, heitä kaivattaisiin lisääkin, samoin nuorempaa polvea. Nyt nuorimmat ovat juuri eläkkeelle jääneitä, Ekola kertoo.

Reinikainen ja Ekola ottivat suuren vastuun Peltolan talon tyhjentämisessä. Hiljan kammariin sopivimmat valittiin ensin, mutta hukkaan ei heitetty vähempiarvoisempaakaan tavaraa.

– Esimerkiksi sanomalehdet menivät partiolaisille, kasetit ystävälle, museo ja teatteri saivat vanhoja tavaroita ja asusteita, kotiseutuyhdistys valokuvia ja kirjeitä. Liinavaatteita ja mattoja meni maahanmuuttajille, kirjoja, vaatteita ja matonkuteita seurakunnalle ja Kirjokaareen, nuhjuisimmat peitot ja tyynyt menivät eläinten käyttöön LUE:lle ja jopa kymmenet tyhjät vanhat suklaarasiat löysivät ottajan, askartelutarvikkeena. Roskiin meni vain vähän, Ekola iloitsee.