Maanantai-illan suunnittelukokoukseen osallistui kaupungin edustajien lisäksi yhdistysten ja yritysten edustajia. Ideoita oli ilmassa myös uusista tapahtumista.
Karkkilan Rautapäivät järjestetään 15.-18. kesäkuuta jo 13. kerran. Karkkilan kesän suurinta tapahtumaa on kaupungin lisäksi järjestämässä suuri joukko karkkilalaisia yhdistyksiä, seuroja ja yrityksiä.
Maanantai-iltana halukkaat kokoontuivat asian tiimoilta ensimmäiseen suunnittelukokoukseen ja paikalla olikin mukavasti edustusta usealta eri tahoilta, sillä suuri osa paikalla olleista 14 ihmisestä edusti useampaa kuin yhtä toimijaa.
Kaupungin puolesta paikalla olivat Rautapäivien järjestelyistä pitkälti vastuussa olevat museojohtaja Tommi Kuutsa ja elinkeinosihteeri Birgitta Holttinen, sekä liikunta- ja nuorisopäällikkö Anna Koivu, sekä kulttuuri- ja opistosihteeri Mari Rautiainen, joka ensisijaisesti oli paikalla kuitenkin teatterituottajan roolissa.
– Yleisöä tapahtumissa oli viime vuonna yhteensä noin 8000, tapahtumia oli 50, kertoi puheenjohtajana kokouksessa toiminut Kuutsa.
– Olemme listanneet tavoitteiksi muun muassa tehdä Karkkilan matkailukohteita tutuksi ja parantaa Karkkilan alueellista näkyvyyttä, jotta osallistujia olisi kauempaakin, kertoi Holttinen.
– Nämä ovat siis ehdotuksia, kertokaa jos mieleen tulee muita tavoitteita.
Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen Harry Suntioinen halusi tietää miten tavoitteisiin aiotaan päästä.
– Visit Karkkila -sivusto ainakin kannattaisi saneerata, siellä ei ole tarpeeksi tietoa.
Paistinpannutenniksen MM-kisojen korkeammasta profiloinnista puhuttaessa, kaikki nyökyttelivät.
– Se on tullut suositummaksi vuosi vuodelta, joskus alkuvuosina yleisön joukosta pyydettiin pelaajia ja yksi heistä voittikin sitten maailmanmestaruuden, Kuutsa muistelee.
– Tämä voisi kiinnostaa alueella isomminkin, se saattaisi vetää väkeä vaikka 150 kilometrin päästä, pohti Toikkakiinteistöjen Pertti Toikka.
– Mahdollisuudet olisi tehdä siitä erilaista, esimerkiksi karnevaalimeininkiä, totesi Rautiainen, jonka useampi sukulainen on pärjännyt lajissa erinomaisesti.
Ohjelmarunkoa käytiin läpi myös päiväkohtaisesti. Viime vuonna torstain avajaistilaisuudessa Karkkilasalissa palkittiin myös vuoden menestyjät kulttuurin ja urheilun saralla.
– Viime vuonna palkitseminen oli ensimmäistä kertaa torstaina, se toi juhlan tuntua, että Rautapäivät käynnistyivät sillä, totesi Koivu.
Palkitsemisen ajankohta on kuitenkin vapaa-aikalautakunnan käsissä.
Perjantain ohjelmaan perinteisesti kuulunut toritapahtuma on suosiossaan vakiinnuttanut paikkansa.
– Tori on taas laajennettu Harjukadulle ja siellä on esiintymislava.
Viime vuonna esiintymislavaa kokeiltiin eri suuntaan, niin että se aukesi torin sijaa Tammelantien suuntaan, mutta aurinkoisena päivänä se ei ollut toimiva ratkaisu, sillä aurinko porotti kuumasti yleisön kasvoille ja lavalla oli valoista huolimatta pimeää.
– Lava on tänä vuonna samoin päin kuin aikaisemminkin, viimevuotinen jäi kokeiluksi, Holttinen rauhoitteli.
Pohjanpirtillä on toritapahtuman kanssa samaan aikaan pienet kirjamessut, viime vuoden tapaan.
– Paikalla on parikymmentä kustantamoa, Robustoksen Heikki Savola kertoi.
Myös muualla Karkkilassa tapahtuu, ainakin Ala-Emaliin on suunniteltu avoimia ovia
– Kaupunkijuna Topi kulkee myös Rautapäivien aikaan, Toikka lupasi.
Reitti täytyy vain suunnitella niin että se palvelee mahdollisimman laajasti.
– Esimerkiksi kaupungintalon pihan läpi tai Ala-Emalille ei varmaan silloin sillä pääse.
Perjantaille suunnitteilla on lisäksi vakiokierrokset hautausmaan valurautaristeille, Valimomuseon kadonneen työkalun arvoitus ja kolmen kosken kävelykierros, sekä Rompetori.
Lauantaille oli suunnitteilla uutta ohjelmaa lapsille.
– Kello 9-15 Konepajahallissa olisi tarkoitus olla lasten puuhatehdas. Olemme saaneet Konepajahallin käyttöön Rompetorin aikaan. Viime vuonna Rompetorille tuli paljon lapsiperheitä, eikä lapsille ollut mitään paikkaa, Holttinen totesi.
Suunnitelmissa oli, ettei Konepajahallissa olisi mitään kaupallista myyntiä, mutta lapsille pomppulinnaa ja temppurataa.
– Yritykset ja yhdistykset voivat ideoida mitä siellä voisi tehdä.
Markku Korhonen ehdotti, että nuorisovaltuusto tai Nuorten vallankumous -ryhmä voisi ehkä järjestää siellä jotain ohjelmaa lapsille.
Suntioisen ehdotus, että Konepajahallissa voisi olla jotain ruokamyyntiä sai kokouksessa kannatusta.
– Ala-Emalin ja Rompetorin ruokamyynnit eivät ehkä pysty palvelemaan kaikkia ja lapset tarvitsevat juotavaa ja ravintoa, jos juoksevat kuusi tuntia hiki päässä Konepajahallissa. Myös vanhempien pitää jaksaa olla siellä lasten kanssa.
Teatteri Perän ensi-ilta on usein ollut Rautapäivillä, mutta tänä vuonna Keisarin uudet vaatteet -näytelmä näkee päivänvalon jo aikaisemmin kesäkuussa.
– Esitys nähdään Rautapäivillä Nahkion maatalouskonemuseon pihalla lauantaina kello 15. Toivomme että museo vetää meille yleisöä ja me museolle, näytelmän tuottaja Mari Rautiainen toivoo.
– Mietimme myös keitä Rautapäivät ei tavoita, joten esitämme näytelmän Rautapäiväsunnuntaina Mainiokoti Valssin ja Toivokodin asukkaille ja heidän omaisilleen, jotta hekin pääsevät osallisiksi tapahtumaan.
Galleria Bremerissä on Rautapäivien aikaan Miina Äkkijyrkän näyttely.
– Olemme suunnitelleet, että Rautapäivien aikaan yhtä Högforsin peltiammeista tehtyä vasikkapatsasta hitsattaisiin Koskireitin varrella, Toikka kertoi.
Lauantaina ja sunnuntaina KaPo järjestää Vattolan uusilla kentillä rantalentopalloturnauksen, joka kestää koko päivän, joten valurautapannutenniskisojen aikaan parkkipaikat saattavat olla tiukassa.
– Kaupunkijuna kulkee rannalle, Toikka muistutti.
Karkkilan Invalideja edustanut Anja Kinnunen heitti ilmoille ehdotuksen, jota on aiemminkin tarjonnut.
– Pyhäjärven poikkisoutu, tyyli ja kulkupeli vapaa. Lähtö Vattolasta ja Tuorilan rannan kautta takaisin.
Asiasta innostuttiin ja se jalostui lopulta ammeellasoudun MM-kisoiksi, Högforsin ammeella, Pyhäjärven uimarannan latureiden välissä, turnauksena, karnevaalimeiningillä.
– Sunnuntai-iltapäivä voisi olla sille hyvä aika, valurautapannutenniksen mm-kisojen jälkeen, Holttinen pohti.
Rautapäivien tapahtumissa kaupunki vastaa omistaan ja muut tapahtumajärjestäjät omista kuluistaan.
– Kaupunki ei peri omista tiloistaan vuokraa Rautapäiville ohjelmaa järjestäviltä, toria lukuun ottamatta. Kaupunki painaa käsiohjelmat ja niihin myydään mainoksia.
Rautapäivien ohjelma pitäisi saada kasaan 17. huhtikuuta mennessä. Ohjelmassa on vielä runsaasti vapaata, sillä esimerkiksi iltatapahtumia, ei torstaita ja perjantain Rompetoria lukuun ottamatta vielä ole.
Ohjemaa Rautapäiville järjestävät tahot voivat ilmoittaa ohjelmastaan museojohtaja Tommi Kuutsalle tommi.kuutsa@karkkila.fi, 0500 9383, tai elinkeinosihteeri Birgitta Holttiselle birgitta.holttinen@karkkila.fi, 044 5533 429.
Tapahtumajärjestäjät voivat myös itse mainostaa tapahtumiaan muun muassa lehdissä ja sosiaalisessa mediassa.