Talvisodan päättymisen muistohetki Karkkilassa oli kaunis ja arvokas
3
Puheen sankarihaudoilla piti kappalainen Riitta Haapa-aho. Vesa Valtonen
Katso isompi kuva"Isänmaan puolesta 1939-1944". Sankarimuistomerkissä on 148 sodassa kaatuneen karkkilalaisen nimi. Vesa Valtonen
Katso isompi kuvaHuru-ukot lauloivat kuulijoiden sydämiin. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen
Maanantaina oli kulunut 83 vuotta talvisodan päättymisestä. Muistopäivää vietettiin Karkkilassa perinteisin menoin sankarivainajien muistomerkillä.
Kappalainen Riitta Haapa-aho ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Tallgren laskivat seurakunnan ja kaupungin yhteisen seppeleen sankarimuistomerkille, seurakunnan mieskuoro Huru-ukot lauloi, kappalainen piti puheen ja yhteiskoulun kuoro lauloi.
Seurakunnan mieskuoro Huru-Ukot lauloi kauniista Suomenmaasta ja yhteiskoulun kuoro oli opettajansa Anna Tallgrenin johdolla valinnut tilaisuuteen sävelet ja sanat, jotka veivät kuulijat kauas kunnaille Karjalan.
Aurinkoinen pakkaskeli ei olisi voinut olla komeampi tälle sodan päättymisen muistopäivälle, mutta yleisöä oli sankarivainajien muistoa kunnioittamassa vain muutamia kymmeniä.
Kärsimysten keskellä luottamus on pelkoa vahvempi.
Kappalainen Riitta Haapa-aho muistutti, että koko ajan yhä vähemmän on olemassa ihmisiä, joilla olisi henkilökohtaisia muistoja sodan kauheuksista ja taisteluista, pommituksista ja evakkomatkoista.
– Muisteleminen on tärkeätä, jotta uudet sukupolvet, lapset ja nuoret, tuntisivat historiaamme.
– Tämän päivän uusilla sukupolvilla on omat pelkonsa ja jännityksensä. Niiden pelkojen keskellä muistutan luottamuksesta – nytkin kärsimysten keskellä luottamus on pelkoa vahvempi.
Kappalainen kertoi pappisuransa aikana siunanneensa haudan lepoon useita sotien veteraaneja.
– Siunauksessa tulee usein luettua tuttu psalmi ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu”.
Haapa-aho muisteli erään veteraanin hautajaisia, joissa tuon psalmin yksi jae alkoi erityisesti puhutella: ”Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen.”
Karkkilan sankarihautausmaalla on 106 sankarihautaa. Kentälle jääneiden laatoissa on 13 Talvisodan ja 14 Jatkosodan sotilaan nimet.
Kahdeksan sankarivainajaa on siunattu sukuhautaan ja seitsemän on haudattu muualle.
Sankarimuistomerkin suunnitteli kuvanveistäjä Gunnar Finne ja se paljastettiin marraskuussa 1948. Muistomerkkiin on kaiverrettu 148 karkkilalaisen sankarivainajan nimet. Sankarihautausmaan suunnitteli arkkitehti Veikko Larkas.