Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Karkkilan kirkon kellotapulilla kootaan vähän raskaampaa palapeliä

Karkkilan kellotapulin portaita on uusittu viime viikot. Luonninkivistä rakennetut portaat olivat käyttäjille jo vähän vaaralliset, sillä ne olivat paikoin painuneet ja porraskorkeus oli nykystandardeja huomattavasti korkeampi, joten tästä syystä ei esimerkiksi viime kesänä tapulissa toiminut suosittua perjantaikahvilaa.

Karkkilan kirkon vieressä seisova kellotapuli on rakennettu vanhan tilalle vuonna 1804, joten portaat saattoivat olla tapulin alkuperäiset, tai vielä vanhemmat.

– Varmaa tietoa ei ole, kuinka vanhat nykyiset portaat ovat, kertoi Karkkilan kirkkoherra Hannu Bogdanoff.

Portaiden remontti alkoi helmikuun alussa ja sen on määrä valmistua maaliskuun alkupuolella. Remontti kilpailutettiin ja sitä tekemään valikoitui iittalalainen IKJ Rakennus oy.

– Vanhojen portaiden kivet numeroitiin, kun portaat purettiin. Ne laitetaan takaisin uuden perustan päälle. Alle tehtiin sementtiperustus ja portaiden sisäosat harkoista, joiden päälle vanhat kivet asetellaan. Samalla askelkorkeutta madalletaan vähän, Bogdanoff selosti.

Kirkkoherra Hannu Bogdanoff

Museovirasto on ollut mukana arvorakennuksen remontissa.

– Molemmin puolin tulee takorautaiset kaiteet, niitä ei alun perin ole ollut.

Kaiteen lisäksi tapuliin tehdään ramppi, joten sinne on esteetön kulku.

Portaiden remontoinnin yhteydessä paljastui myös, että kaksi alinta hirttä portaiden alla oli lahonnut, joten ne uusittiin samalla.

– Kynnys olisi pudonnut jossain vaiheessa, jos tämä olisi jäänyt huomaamatta.

Hirsien uusiminen nosti budjettia viidellä tuhannella eurolla, joten koko remontin hinnaksi tuli lopulta 30 000 euroa.

– Kyllähän se paljolta tuntui, mutta kahdesta kolmeen miestä on viisi viikkoa tehnyt töitä ja jos tämä nyt seuraavat 50 vuottakin kestää, niin on se sen arvoista, Bogdanoff pohti.

Kesäkahvilaa ei välttämättä tapulissa kuitenkaan enää avata.

– Viime kesänä perjantaikahvila oli seurakuntatalona toimivalla Pohjanpirtillä ja se on logistisesti ja muutenkin paljon helpompaa pitää se siellä, joten voi olla että tapulissa sitä ei enää pidetä. Jotain kesätapahtumia siellä varmasti järjestetään, ainakin avajaiset, Bogdanoff lupaa.

Tapulin toisessa kerroksessa säilytetään tällä hetkellä Karkkilan seurakunnan museotavaraa, kuten esimerkiksi vanhaa urkufasadia, entistä alttaria ja kalusteita ja keisarillisen ajan käskykirjoja 1700-1800-luvuilta.

1850-luvulla keskikerroksessa oli lainajyvästön makasiini, alin kerros, jossa kahvilakin toimi, oli aikoinaan "läpikäytävä", eli ruumishuone.