Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mylly Showroom avautui Ala-Emalilla: "Haaveilemme omasta lasihytistä"

Suomalainen muotoilija ja taiteilija Helmi Remes ja amerikkalainen taiteilija ja opettaja Slate Grove avasivat viime lauantaina kotimaista lasitaidetta ja piensarjatuotteita esittelevän myymälän Karkkilaan, Högforsin vanhalle ruukkialueelle, Vintamo -vintage-liikkeen yhteyteen.

Mylly Showroom esittelee molempien tekijöiden uniikkeja lasiteoksia, sekä piensarjatuotteita, osa tuotteista on heidän yhteismallistoaan.

Pariskunta oli käynyt Karkkilassa ensimmäistä kertaa vajaa pari vuotta sitten.

– Vintamo oli jo auki, mutta muuten Ala-Emalin tilat olivat vasta rakenteilla. Saimme hyvän vastaanoton. Etsimme taloa melko laajalta alueelta ja Karkkilasta löytyi sopiva, olemme asuneet täällä nyt vuoden, Remes kertoi.

Asunnon myötä kaikki loksahti paikoilleen ja kun pieni, 13 neliön tila vapautui Vintamolla, oli aika tehdä Karkkilasta myös lasikaupunki.

– Haaveilemme omasta lasihytistä, lasinpuhaltamo sopisi hyvin Karkkilan henkeen. Tämä on ensimmäinen askel sitä kohti.

Remes puhuu Karkkilasta ensimmäisen vuoden perusteella lämpimästi.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni ylpeä kotipaikkakunnastani.

Karkkilalainen lasitaiteilija Helmi Remes

– Täällä on rentoa ja lämminhenkistä, puhalletaan yhteen hiileen, henki on positiivinen ja eteenpäin katsova. Haluamme olla siinä mukana. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni ylpeä kotipaikkakunnastani.

Showroom on vain osa Remeksen ja Groven muodostaman Mylly Glassin toimintaa.

– Haluamme kehittää lasialaa ja järjestää esimerkiksi kursseja, niin lasialan ihmisille, kuin muillekin.

Pariskunta haluaa viedä eteenpäin lasialan ilosanomaa.

– Toimintaamme ohjaa halu tehdä yhteistyötä, siinä on potentiaalia ja se on Karkkilassakin vahvaa. Vaalimme myös avoimuutta ja haluamme jakaa tietotaitoa lasialasta.

Lasinpuhallusta haetaan Euroopan tasolla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

– Loppuvuodesta selviää pääseekö se sinne. Lasiala on herkkä ja haavoittuvainen, emme halua päästää käsinvalmistetun lasin osaamista hiipumaan.

Lasitaide on pitkälti yhteistyötä ja Remes ja Grove työskentelevätkin paljon Suomen parhaiden mestaripuhaltajien ja hiojien kanssa. Teoksia toteuttamassa ovat olleet muun muassa Kaappo Lähdesmäki, Jaakko Liikkanen ja Kimmo Reinikka.

– Tiimityö on erityisen tärkeää, varsinkin jos on vaativia tekniikoita. Yhtä työtä voi olla tekemässä kolme tai neljä tekijää.

Grove päätyi Suomeen lasin ansiosta.

– Minulta on kysytty paljon miksi Suomi ja miksi Karkkila? Opetin kesäkurssilla Nuutajärvellä muutamia vuosia sitten ja sain suorastaan pakkomielteen Suomesta. Palattuani takaisin kotiin aloin kysellä koska pääsisin takaisin.

Grove sai työpaikan Aalto yliopiston lasipajamestarina ja muutti Suomeen syyskuussa 2020.

– Näimme Karkkilassa mahdollisuuden, kun kävimme ensimmäisen kerran ja innostuimme siitä.

Remes ja Grove työskentelevät lasitaiteen ja tuotesuunnittelun sekä koulutuksen parissa. Remes on luonut uraa muotoilijana ja lasitaiteilijana Suomessa 12 vuoden ajan, hänen lasiteoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Euroopassa ja Suomessa, viimeisimpänä Maisema-sarjan teoksia oli esillä Alankomaissa, seuraavaksi Ranskassa sijaitsevassa museossa. Grove on työskennellyt opetustehtävissä ja vapaana taiteilijana 17 vuoden ajan USA:ssa, hänen lasitaidettaan on ollut esillä gallerioissa lähinnä USA:ssa.