Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret tarvitsevat nyt apua – Yhteisvastuun lipaskeräykset järjestetään Karkkilassa loppuviikolla

Viikonvaihteessa alkaneen perinteisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla sovitellaan ja ratkaistaan nuorten väkivaltaa ja konflikteja.

Pääkohde tänä vuonna on kriisialueiden lasten ja nuorten kouluun palaaminen ja koulussa pysyminen.

Karkkilan seurakunnan diakoni Marisa Sulvaran ja seurakuntapastori Mertsi Saarela vinkkaavat, että oiva mahdollisuus Yhteisvastuukeräykseen osallistumiseksi on Karkkilan K-Supermarketilla ja S-Marketilla, jossa lipaskerääjät päivystävät perjantaina ja lauantaina klo 9-18.

– Käteisen rahan lisäksi tarjolla on muitakin maksumuotoja, kuten MobilePay ja todennäköisesti myös korttimaksu, keräysvastuulliset vinkkaavat.

He ovat erityisen huolissaan koulu- ja nuorisoväkivallan lisääntymisestä.

– Sekä uhrit että tekijät tarvitsevat apua. Ongelmiin pitää puuttua heti.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksessä kerätään varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla "Nuoret väkivaltaisessa maailmassa".

Tätä tähdensi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avatessaan Yhteisvastuukeräyksen sunnuntaina.

Yhteisvastuukeräyksen paikallisessa startissa sunnuntaina Karkkilan kirkossa oli yli 60 henkeä, jota Mertsi Saarela pitää erinomaisena.

Auttamisen halusta kertoo sekin, että perjantaina ja lauantaina Karkkilan marketeilla järjestettäviin lipaskeräyksiin on talkoolaisia ilmoittautunut mukaan jo viitisentoista.

– Tervetuloa mukaan hyvää tekemään. Mukaan mahtuu kerääjäksi, kutsuvat Marisa Sulvaran ja Mertsi Saarela.

Tänä vuonna kerääjien ei tarvitse päivystää ulkosalla, vaan kummassakin marketissa Yhteisvastuun kerääjillä on paikat sisätiloissa.

Keräystuotosta 20 prosenttia saa Aseman lapset ry koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen.

Toinen 20 prosenttia Suomeen jäävästä keräyksen tuotosta jää keräävälle seurakunnalle sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

– Olisi todella hienoa jos Karkkilan nuoret ideoisivat jonkin kiusaamisen ja väkivallan vastaisen tilaisuuden, jonka järjestämiseen keräyksen tuottoa voitaisiin käyttää, Marisa Sulvaran vinkkaa.

Kouluterveyskyselyn mukaan kouluväkivaltaa kokee viikoittain peräti noin 40 000 nuorta. Hälyttävintä kasvu on viime vuosina ollut 12-14 -vuotiaiden nuorten joukossa.

Loput keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, josta tuetaan heikoimmassa asemassa olevia maailman katastrofien keskellä.

Esimerkkinä kohteista Mertsi Saarela mainitsee Kenian, jossa pitkittynyt kuivuus on luonut suurta turvattomuutta.

– Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä, Saarela luettelee.