Monelle nuorelle journalismi voi olla melko vierasta. Lukijalle ei ole välttämättä itsestään selvää, miten journalismin pelisäännöt eroavat esimerkiksi vaikuttajamarkkinoinnista.
Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Viikko on uutismedian ja koulujen tärkein yhteinen kampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista Suomessa.
Mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Uutismedian liitosta kertoo, että tänä vuonna Uutisten viikolla keskitytään toivoon. Viikon slogan on ”Ymmärrä tulevaisuuttasi”.
– Kysyimme kampanjan ilmoituksissa lapsilta ja nuorilta, millaisena he näkevät tulevaisuuden, ja annoimme tekoälyn tehdä siitä kuvan. Myös kampanjan tekotapa on siis vahvasti kiinni tulevassa.
Uutismedian liitto haastaa myös jäsenlehtiään viikon aikana nostamaan esiin lasten ja nuorten näkemyksiä. Moni lehti julkaisee Uutisten viikolla runsaasti lasten ja nuorten mielipidetekstejä ja käsittelee paljon heidän elämäänsä linkittyviä aiheita. Lasten ja nuorten näkemykset kuuluvat siis viikon aikana mediassa erityisen paljon.
Romppaisen mukaan toivolle ja tulevaisuuteen katsomiselle on juuri tässä ajassa iso tarve. Nyt pinnalla olevat isot uutisaiheet voivat ymmärrettävästi herättää huolta ja hämmennystä.
– Tuomme viikolla esiin sitä, että luotettavan uutismedian avulla voi turvallisesti rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa. Mediasta saa työkaluja maailman ymmärtämiseen ja omien mielipiteiden muodostamiseen.
Uutisten viikko on tärkeä sekä uutismedialle että kouluille – ja olemme siitä ylpeitä.
Asiantuntijan mukaan mediakasvatus ja kriittinen medialukutaito on nyt erityisen ajankohtaisia.
– Nykyisessä maailmantilanteessa kriittisen medialukutaidon merkitys on noussut erityisellä tavalla keskiöön. On olennainen kansalaistaito osata arvioida sisältöjen luotettavuutta. Uutisten viikolla ollaan siis ydinasioiden äärellä, kun puhumme kriittisen medialukutaidon merkityksestä.
Romppaisen mukaan yksi aivan keskeisistä mediataidoista on ymmärtää, miten perustavanlaatuisella tavalla journalismi eroaa muusta sisällöstä. Journalismin ymmärtäminen on mediakasvatuksen ytimessä.
– Monelle nuorelle journalismi voi olla melko vierasta. Lukijalle ei ole välttämättä itsestään selvää, miten journalismin pelisäännöt eroavat esimerkiksi vaikuttajamarkkinoinnista. Onkin tärkeää tehdä journalismia nuorille tutuksi ja jatkuvasti avata sitä, millaisia periaatteita journalismin tekemisen taustalla on.
Sosiaalisesta mediasta on tullut varsinkin nuorille keskeinen kanava myös uutisten seuraamiseen.
– Uutisten viikon kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. Sosiaalinen media on äärimmäisen tärkeä osa heidän media-arkeaan - ja tämä pyritään huomioimaan kaikessa Uutisten viikon tekemisessä.
Romppaisen mukaan sosiaalisen median uutisvirrassa journalismin erottaminen voi olla haastavaa. Siksi on tärkeää tehdä journalismia nuorille tutuksi.
– Uutisten viikolla nostamme esiin suomalaisen uutismedian sisältöjä ja laadukasta journalismia.
Mediakasvatusasiantuntijan mukaan Uutisten viikko on pitänyt suosionsa muuttuvassa maailmassa.
– Uutisten viikko on tärkeä sekä uutismedialle että kouluille – ja olemme siitä ylpeitä. Uutisten viikolla on pitkä historia ensin Sanomalehtiviikkona ja nyt Uutisten viikkona. Sillä on vahva asema koulujen vuosikellossa . Koulut ja oppilaitokset ympäri Suomen osallistuvat viikkoon aktiivisesti, hän toteaa.
Romppaisen mukaan viime vuosina lehtien aktiivisuus Uutisten viikolla on entisestään kasvanut. Mediakasvatuksen merkitys tiedostetaan lehdissä hyvin ja teemaviikko nähdään lehdissä tärkeänä.
– Vuoden 2023 Uutisten viikon slogan on ”Ymmärrä tulevaisuuttasi”. Nyt pinnalla olevat isot uutisaiheet voivat herättää huolta ja hämmennystä. Haluamme rakentaa kampanjassa uskoa tulevaan ja vahvistaa toivoa. Tuomme esiin sitä, miten luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja miten sen avulla on turvallista rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa.
Uutisten viikon muut jutut löydät verkkosivuiltamme tästä.