Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Helsingin Sanomien toimittajalle tuomio viestikoekeskusjutussa – Tällainen on rangaistus

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään perjantaina Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutussa tuomionsa. Oikeus kertoi päätöksestä tiedotteessaan.

Oikeus piti toimittaja Tuomo Pietiläistä päävastuullisena lehtiartikkelin kirjoitustyöstä. Hän sai rangaistukseksi 50 päiväsakkoa. Sen sijaan artikkelin päävastuullisen kirjoittajan lähiesimiehen Kalle Silfverbergin syytteet hylättiin. Myös vähäisemmässä roolissa kirjoitustyöhön osallistunut toimittaja Laura Halminen jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Hovioikeus vahvisti: Toimittaja Laura Halmisen kotiin tehty etsintä oli laillinen

Oikeuden mukaan Helsingin Sanomissa 16.12.2017 julkaistussa artikkelissa julkistettiin useita sellaisia sotilastiedustelua koskevia tietoja, jotka oli Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi säädetty salassa pidettäväksi. Artikkelin kirjoittaneiden kahden toimittajan syyksi on luettu turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Artikkeli sisälsi yksityiskohtia noin 10 vuoden takaisista sotilastiedustelun tehtävistä, toiminnasta, organisaatiosta, suorituskyvystä ja hankinnoista.

Presidentti Niinistö jyrähti sotilastiedustelun salaisten asiakirjojen vuotamisesta julkisuuteen – rikostutkinta käynnistetty

Oikeudenkäynnissä näiden tietojen osoitettiin olevan keskeisesti peräisin Puolustusvoimilta. Syytteessä yksilöityjen eräiden tekstikohtien osalta käräjäoikeus on pitänyt ilmeisenä, että niiden paljastaminen vuoden 2017 lopulla ei enää vaarantanut Suomen ulkoista turvallisuutta.

Tiedotusvälineiden yhteiskunnallisen erityisaseman vuoksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vain poikkeuksellisissa tilanteissa pitänyt mahdollisena, että toimittaja tuomitaan sananvapausrikoksesta vankeusrangaistukseen.

Kun oikeudenkäynti oli lisäksi kestänyt pitkään ja saanut poikkeuksellista julkisuutta, käräjäoikeus on tuominnut päävastuulliselle toimittajalle vankeusrangaistuksen sijasta sakkoa.

Sotilastiedustelun pitkäjänteisyys huomioon ottaen useissa muissa tekstikohdissa paljastettuja tietoja ei kuitenkaan voitu pitää ilmeisen vaarattomina. Näiden salassa pidettäviksi säädettyjen tietojen julkistaminen on täyttänyt turvallisuussalaisuuden paljastamista koskevan rikoksen tunnusmerkistön.

Käräjäoikeus on ratkaissut asian kolmen ammattituomarin kokoonpanossa. Ratkaisu on yksimielinen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Helsingin Sanomat määrättiin poistamaan 16. joulukuuta 2017 julkaistu juttu verkkosivuilta.