Oletko aina halunnut olla nimeltäsi Korppi, Kimara tai Unikonsiemen? Hyviä uutisia: uusi etunimesi on hyväksytty! Sen sijaan Haades, Rosvo tai Punpuli joutuvat pettymään: he eivät voi virallistaa etunimeään.
Erikoisten etunimien virallistamisesta päättää Suomessa Digi- ja väestötietovirasto. Jos Digi- ja väestötietovirasto epäillee nimen lainmukaisuutta, se pyytää lausuntoa oikeusministeriön alaiselta nimilautakunnalta.
Lautakunta on juuri julkistanut esimerkkilistan hyväksytyistä ja hylätyistä etunimistä.
Suomalaiset hakevat nyt itselleen ja lapsilleen innolla uusia, hyvinkin erikoisia etunimiä.
Aivan mielivaltaista ei etenkään jälkikasvun nimeäminen voi olla, sillä etunimi ei saa olla etunimeksi soveltumaton, eikä se saa haitata lasta myöskään tulevaisuudessa.
– Valtaosa lapselle haetuista erikoisista etunimistä hyväksytään käyttöön, mutta osasta esitetyistä nimistä joudumme pyytämään nimilautakunnan lausuntoa, kertoo erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta.
Juuri lapselle suunniteltuja erikoisia etunimiä nimilautakunta arvioi erityisen tarkasti.
– Teemme silloin erityisen haitta-arvion, jotta lapsille ei poikkeavasta nimestä koituisi myöhemmin ikävyyksiä, Riskilä kertoo.
Aikuisten kohdalla seula on väljempi, sillä täysi-ikäiset ovat jo harkinneet uutta nimeään kenties jo pitkään.
– Ne etunimet, joita aikuiset hakevat itselleen ovat usein sellaisia, että ne kuvastavat tavalla tai toisella hakijan omaa identiteettiä. Kun kuulee esimerkiksi nimen Lapitar, silloin on varmaankin kyse henkilöstä, joka viihtyy erinomaisesti juuri Lapissa, Riskilä pohtii.
Eräät etunimet ovat sellaisia, joita haetaan vuodesta toiseen, mutta jotka lautakunta hylkää säännöllisesti. Yksi tällainen on Lucifer.
Jos lapsen nimeä halutaan vaihtaa, se ei kaikissa tapauksissa käy noin vain.
– Kymmenen vuotta täyttäneiden lasten kohdalla kuulemme myös lapsen omaa mielipidettä. Ja kun lapsi täyttää 15 vuotta, silloin hän saa myös itse hakea nimenmuutosta ja kuulemme huoltajia, Riskilä kertoo.
Nimilautakunnan jäsenten ikähaitari on laaja, joten Riskilän mukaan sillä on kysy arvioida myös nimiä, joilla on sivumerkityksiä. Esimerkiksi etunimi Torspo merkitsee paitsi jääkiekkomailamerkkiä myös slanginomaista haukkumasanaa "tyhmä".
Tämän nimen kohdalla kyse oli aikuisesta hakijasta, joten lautakunta katsoi, että se voi hyväksyä Torspon etunimeksi.