Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Sote tulee, sähköautoilta tuet pois, seksirikoksista kovemmat tuomiot... – Tämä kaikki muuttuu vuonna 2023

Kun vuosi vaihtuu, moni asia muuttuu Suomessa. Kokosimme tähän juttuun suurimmat muutokset.

Hyvinvointialueet

Laajamittaisin uudistus on sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus. Helsinkiä lukuunottamatta koko maa on jaettu yli kahteenkymmeneen hyvinvointialueeseen, jotka aloittavat siis toimintansa 1. tammikuuta 2023.

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville sekä parantaa palvelujen saatavuutta.

Sen avulla aiotaan myös muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sekä vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät tänä viikonloppuna hyvinvointialueelle – tällaisia muutoksia se tuo Pirkanmaalle

Suuret sähkölaskut

Vuoden vaihtuessa astuvat voimaan suuriin sähkölaskuihin tarkoitettu kotitalousvähennys ja sähkötuki. Talojen energiatehokkuutta aiotaan parantaa ja avustuksia myönnetään myös vuonna 2023.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki jatkuu ensi vuonna, mutta täyssähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuki loppuu.

Asuntovelan korkovähennysoikeus poistuu vuodenvaihteessa kokonaan.

Karu ennuste: Sähkön hinta pysyy korkealla koko ensi vuoden – Tässä on kuukausi, jolloin sähkö on kalleinta

Lääkärikäynnit ja työttömät

Kela-korvauksiin tulee tammikuun alussa lukuisia muutoksia. Esimerkiksi yksityisestä sairaanhoidosta saa tulevana vuonna aiempaa pienemmän korvauksen.

Jatkossa kaikki yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynnit korvataan tasasuuruisesti, eli kahdeksalla eurolla lukuun ottamatta psykiatrin ja erikoishammaslääkärin vastaanottokäyntejä.

IL: Perheenisän jalka jouduttiin amputoimaan, espoolainen taloyhtiö kielsi pyörätuolirampin ja haki apua yhdenvertaisuusvaltuutetulta

Opinto- ja ateriatuet

Opiskelijoiden ansiomahdollisuudet paranevat, sillä he voivat jatkossa ansaita nykyistä enemmän ilman, että he menettävät opintotukensa. Lisäksi työttömien opiskelumahdollisuuksia laajennetaan.

Opintotuen tulorajoja korotetaan 50 prosentilla vuoden 2021 tasosta. Opiskelija, joka saa opintotukea esimerkiksi 9 kuukaudelta, voi ansaita opintotuen lisäksi muita tuloja 18 720 euroa ilman, että tuki leikkaantuu.

Korkeakouluopiskelijoiden aterioiden hinnan alentamiseksi maksettavaa ateriatukea korotetaan 0,25 euroa eli ateriatuki vuoden alusta on 2,55 euroa ateriaa kohti.

Opiskelijoiden asumistukiuudistus kasvatti tukimenoja yli kaksi kertaa enemmän kuin etukäteen arvioitiin

Omaishoito ja sairauspäivärahat

Omaishoitajien vähimmäispalkkio nousee 439 euroon kuukaudessa ja hoidollisesti raskaan hoidon palkkio vähintään 879 euroon kuukaudessa. Perhehoidon hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 879 euroon kuukaudessa.

Osasairauspäivärahan enimmäisaikaa pidennetään nykyisestä 120 arkipäivästä 150 arkipäivään. Tavoitteena on edistää henkilön työelämässä pysymistä ja paluuta kokoaikaiseen työhön.

Omaishoitajat pääsevät pian maksutta Helsingin uimahalleihin ja liikuntakursseille

Autoilu ja perhevapaat

Jo kuluneena vuonna valtio tuli vastaan liikkumisen kallistumisessa, niin että asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten vähennystä verotuksessa korotettiin. Samoin korotettiin oman auton käytön kilometrikorvauksia. Näitä molempia jatketaan väliaikaisina myös vuonna 2023.

Perhevapaita vuoden aikana viettänyt maksaa aiempaa pienemmän omavastuun, kun vähentää matkakulujaan verotuksessa.

Omavastuu pienenee 70 euroa jokaista täyttä vanhempainvapaakuukautta kohti. Omavastuuosuus on kuitenkin vähintään 140 euroa. Omavastuuta alennetaan samaan tapaan kuin työttömänä olleille.

Diesel-autoilijat huomio! Polttoaineesi kallistuu vuonna 2023 vähän ja sitten paljon – "Varmaan käydään vaalikeskusteluja"

Seksuaalirikokset

Seksuaalirikoksista annettavia tuomioita kovennetaan. Jatkossa raiskauksen määritelmänä on suostumuksen puute, ei väkivallan käyttö kuten aiemmin.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on lähtökohtaisesti sellaisenaan rangaistava lapsenraiskauksena, ei hyväksikäyttörikoksena.

Kansanedustaja: Vakavaa seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden oikeusturva on heikko – "Raiskauksista vain alle prosentti johtaa tuomioon”

Ihmiskauppa ja kiintiöpakolaiset

Ihmiskaupan uhrien asemaa kohennetaan vuodenvaihteesta alkaen.

Vuonna 2023 Suomi ottaa vastaan yhteensä 1 050 kiintiöpakolaista, joista 420 on syyrialaisia Turkista ja Libanonista, 210 afganistanilaisia Iranista ja 160 kongolaisia Sambiasta.

Paperittomille henkilöille taataan oikeus saada välttämättömiä terveydenhuollon palveluja.

Poliisi epäilee: Yritys teetti ylipitkiä työpäiviä siivoojilla – Puolet maksetusta palkasta piti palauttaa takaisin