Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teetkö korun tai lelun joululahjaksi? – Muista nämä 3 tiukkaa määräystä

Itse tehty lahja voi olla jouluna ihana yllätys, mutta se saattaa olla myös ikävä pettymys, jos tuote aiheuttaa vaaraa vastaanottajalle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa tiedotteessaan, että myös itse tehdyn tuotteen pitää olla turvallinen: sähkölaite ei saa aiheuttaa sähköiskua tai tulipaloa. Lelu tai lastenvaate ei saa aiheuttaa kuristumis- tai tukehtumisvaaraa eikä korusta kuulu saada näppylöitä.

Tukesin mukaan käsityönä valmistettua leluja koskevat samat vaatimukset ja valmistajan velvoitteet kuin teollisessa tuotannossa: niidenkin tulee olla turvallisia käyttäjälleen. Myytävissä leluissa tai pakkauksessa pitää aina olla kiinnitettynä CE-merkintä ja valmistajan yhteystiedot.

Lelujen on oltava turvallisia lasten leikeissä koko niiden käyttöiän ajan. Leluja koskevat muun muassa kolme seuraavaa vaatimusta.

1. Lelun rakenteen pitää olla riittävän kestävä, eivätkä lelut tai niiden osat saa aiheuttaa esimerkiksi loukkaantumis- tai kuristumisvaaraa.

2. Alle kolmevuotiaille lapsille tarkoitetuista leluista ei saa irrota pieniä osia, koska ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa.

3. Lelujen sisältämät kemikaalit eivät saa vaarantaa lasten terveyttä. Kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat muun muassa raskasmetallit, ftalaatit ja tietyt hajusteet.

Seitsenvuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 senttimetrin pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitettujen vaatteiden hupussa tai pään alueella ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä, koska ne voivat aiheuttaa kuristumisvaaraa.

– Lantion alapuolella helmassa ei saa myöskään olla roikkuvia nauhoja, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin etenkin isommilla lapsilla, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi tiedotteessa.