Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Varhaiskasvatuksen työntekijöistä huutava pula – Lähes 80 prosenttia harkitsee alan vaihtoa

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton (Super) tuoreen varhaiskasvatuksen jäsenselvityksen mukaan 78 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. Super kertoo asiasta tiedotteessaan.

Hieman yli puolet vastaajista arvioi varhaiskasvatuksen laadun heikentyneen viimeisen viiden vuoden aikana. Laadun heikkenemisen suurimmaksi syyksi mainittiin henkilöstön riittämätön määrä.

Vastaajista hieman yli puolet kertoi varhaiskasvatuksen laadun heikentyneen kokemuksensa mukaan viimeisen viiden vuoden aikana. Laadun kertoi olevan ennallaan noin neljännes vastaajista ja joka kymmenes vastasi laadun parantuneen.

Suurimmaksi syyksi heikentyneeseen laatuun mainittiin henkilöstön riittämätön määrä. Lähes 90 prosenttia vastaajista oli kokenut työyksikössään henkilöstövajausta ainakin kuukausittain.

Päivittäistä tai viikoittaista henkilöstövajetta oli kokenut kaksi kolmasosaa vastaajista. Pulaa oli vastausten perusteella niin kelpoisuusehdot täyttävistä lastenhoitajista kuin varhaiskasvatuksen opettajistakin.

Lähes 80 prosenttia vastaajista on pohtinut alan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. SuPerin aiemmassa varhaiskasvatuksen selvityksessä vuodelta 2013 alan vaihtoa harkitsi 45 prosenttia.

Superin mukaan tilanteen heikkenemistä voi pitää hälyttävänä.

Enemmistö piti merkittävimpänä syynä vaihtoaikeisiin alan huonoa palkkausta, mutta vastaajien perusteluissa ilmeni myös arvostuksen puute ja kokemus siitä, ettei omaa työtään saa tehdä niin hyvin kun haluaisi.

Super teki varhaiskasvatuksen koetusta laadusta ja työoloista kyselyn varhaiskasvatuksessa työskenteleville jäsenilleen marraskuussa. Vastauksia saatiin määräajassa 1 027.