Tuoreimman tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta lapsesta pelkää toisinaan. Asia käy ilmi tuoreesta Lapsibarometristä, jonka tuloksista lapsiasiavaltuutettu kertoo tiedotteessa.
Aikuiset eivät kuitenkaan aina tunnista tai ymmärrä lasten pelkoja. Lasten turvallisuuden lisäämiseen on olemassa paljon yksinkertaisia keinoja, joiden käyttöä lasten arjessa kannattaa lisätä.
– Myönteistä on, että eskarilaisten peloissa eivät näkyneet yhteiskunnallisesti isot, turvallisuuteen vaikuttavat ja paljon uutisissa näkyneet asiat, kuten pandemia tai Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Eskarilaisten turvattomuuden tunteet liittyivät useimmiten lähiympäristöön, erikoistutkija Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta kertoo tiedotteessa.
Esiopetusikäiset suomalaislapset pelkäävät eniten kolmea asiaa: pimeää, painajaisia ja luonnonilmiöitä.
Lapsibarometriin vastanneista eskarilaisista vain 58 prosenttia koki aina olonsa turvalliseksi esikoulussa. Lisäksi vähän koulutettujen vanhempien lapset tunsivat esikoulussa enemmän turvattomuutta kuin korkeasti koulutettujen vanhempien lapset.
– Tulos on huolestuttava, sillä lähtökohtana tulee olla esikoulu, jossa jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi joka hetki. Esiopetuksessa on tärkeää keskustella lasten kanssa turvallisuudesta ja turvallista oloa edistävistä ja vähentävistä asioista. Turvallisuustaitoja voidaan myös harjoitella, Tuukkanen sanoo tiedotteessa.
Turvallisuus merkitsee lapsille turvallista elinympäristöä, joka lapsen näkökulmasta myös tuntuu turvalliselta ja jossa on läheisiä aikuisia, hellyyttä ja kivoja kavereita.
Turvallisuutta lisäävinä asioina lapset kertoivat turvallisuutta tuovista leluista, turvapaikoista ja turvallisista aikuisista.
Lapsibarometrin puhelinhaastatteluihin vastasi yli 400 esiopetusikäistä lasta keväällä 2022. Lapsia haastateltiin turvallisuudesta, turvallisuutta lisäävistä ja vähentävistä asioista, peloista ja siitä, miltä kysymyksiin tuntui vastata.