Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Karkkilan seurakunta panostaa yhteisöllisyyteen

Karkkilan seurakunnan talousarvio ensi vuodelle hyväksyttiin muutoksitta. Uudistumiseen uskaltautuminen on sokkelina Karkkilan seurakunnan toiminnassa myös ensi vuonna.

Eräänä arjen esimerkkinä kirkkoherra Hannu Bogdanoff mainitsee uusille karkkilalaisille toimitettavan paketin uudistamisen.

– Erityistä huomiota ensi vuoden toiminnan suunnitelmassa on kiinnitetty yhteisöllisyyteen.

Myös ympäristöasiat korostuvat Karkkilan seurakunnan lähivuosien toiminnassa: kestävää kehitystä edistetään vähentämällä energian kulutusta esimerkiksi led-tekniikan ja valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Uudelle hautausmaalle rakennettava maatuvan maa-aineksen käsittelyalue puolestaan poistaa lukuisat maa-ainesten kuljetukset käsiteltäväksi naapuripitäjään.

Karkkilan kirkkovaltuusto hyväksyi torstai-iltana muutoksitta ensi vuoden toiminta- ja taloussuunnitelman sekä ennakkosuunnitelman vuosille 2024-2025.

Diakoniatyön pitää kirkkoherran mielestä läpäistä koko yhteisö, sillä heikoimmassa asemassa olevat eivät enää pärjää.

Hannu Bogdanoff iloitsi muun muassa panostuksista seurakunnan nuorisotyöhön – ja muistutti, että seurakunnan kasvot ovat hyvin useille kirkkoherranviraston sihteeri.

Yleisesti ottaen näkymät ovat aika synkät.

Talouspäällikkö Marja Lähdekorpi

Talouspäällikkö Marja Lähdekorven mukaan ensi vuoden talousarviota ja toimintasuunnitelmaa rakennettiin pitkään ja taloudellista varovaisuutta noudattaen.

– Yleisesti ottaen näkymät ovat aika synkät, sillä ilmassa on useita epävarmuustekijöitä.

– Diakonian tarve on kasvanut paljon. Elintarvikkeiden ja energian hintojen nousuun talousarviossa on varauduttu.

Seurakunnan toiminnan kuluiksi ensi vuonna on budjettikirjassa ennustettu 1,36 miljoonaa euroa. Henkilöstökulut ovat noin 850 000 euroa. Ennuste alijäämäksi on 115 000 euroa. Kirkollisverotuloa budjetissa on vajaat 1,33 miljoonaa euroa.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jorma Kivilä kopautteli budjetin useita aihekokonaisuuksia hyväksytyiksi ilman, että niistä käytiin mitään keskustelua.

Toiminnallisista tavoitteista pitkähköksi venähtäneen keskustelun avasi kirkkovaltuutettu Aurora Jääskinen, jonka lopulta jätti eriävän mielipiteen seurakunnan harjoittamaan sateenkaaritoimintaan.

Jääskinen teki keskustelun aikana useita ehdotuksia, mutta niitä ei lopulta kannattanut kukaan.

– Karkkilan seurakunta on jäsentensä näköinen, tiivisti keskustelua kirkkovaltuutettu Essi Jumisko.

Budjettikirjassa olevan kirkkoherran katsauksen mukaan yhteisön symbolia Karkkilan kirkkoa pidetään kesällä avoinna hiljentymistä varten.

– Kesä- ja heinäkuuksi kirkkoon palkataan esittelijä, joka pystyy vastaamaan kävijöiden kysymyksiin rakennuksesta ja sen historiasta.

Hannu Bogdanoff toteaa, että toimintasuunnitelmassa kaiken kaikkiaan erilaisten hiilijalanjälkeä vähentävien uusien toimintamallien ja käytäntöjen omaksuminen oin harkittua ja niiden pyrkimyksenä on myös pitkällä aikavälillä vähentää seurakunnan käyttökustannuksia.

Inflaatiosta johtuva ruuan hinnan ja elinkustannusten kallistuminen on kasvattamassa seurakunnan diakoniatyön asiakasmäärää.

Tähän talousarviossa varauduttiin korottamalla diakonia-avustusten määrärahaa.

EU-ruuan loppuminen puolestaan on kirkkoherran katsauksen mukaan jo nyt lisännyt tarvetta hankkia elintarvikkeita diakoniatyön ruokakasseihin budjettivaroista.

Bogdanoff muistuttaa, että taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen ja maailman turvallisuustilanteen heikkeneminen lisäävät aineellisen epävarmuuden lisäksi myös turvattomuutta ja hengellistä hätää.