Karkkilan keskiviikkoisessa energiaillassa paljastui, että suuri osa esimerkiksi lämmitystapamuutoksista tehdään ilman rakennusvalvonnan myöntämää toimenpidelupaa.
Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla.
Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta on tehtävä aina kohteen sekä kohteen energiankäytön ja tarpeiden mukaan.
Muun muassa näitä asioita avattiin Karkkilassa keskiviikkona järjestetyssä kaikille avoimessa energiaillassa.
Tilaisuus ei ollut yleisömenestys vaikka asumiseen liittyvien kustannusten nousu on monien mielessä.
Rambollin energia-asiantuntija Jukka Kopra kertoi puolitoistatuntisen tilaisuuden aikana energiaratkaisuista ja erityisesti niiden hankinta- ja käyttökustannuksista.
Hän vinkkasi, että lämmitystapavaihtoehtojen vertailua voi tehdä kätevästi Motivan vertailulaskurilla ja näin saada käsitystä investoinnista ja tulevista energiakuluista.
– Kannattavinta on iäkkäiden ja heikolla hyötysuhteella toimivien öljylämmityslaitteistojen vaihtaminen.
Paikalla kaupungin edustajina olivat vastaava rakennustarkastaja Petri Iivari, projektipäällikkö Niina Kangas ja ympäristöpäällikkö Pirjo Siik.
– Karkkilassa lämmitysjärjestelmien muutoksia on paljon tehty ilman lupia, arvioi Petri Iivari.
– Yritys ei saa tukea energiaremonttiin ellei siihen ole myönnetty lupaa. Yksityisillä taitaa olla sama juttu, koska niitä jälkikäteen myönnettyjä lupia on melko runsaasti!
Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän muutokseen tai rakennuksen lisäeristämiseen on Karkkilan rakennusjärjestyksen mukaan haettava toimenpidelupa.
Lupakäsittelyn yhteydessä on maalämpöhankkeissa myös erikseen selvitettävä käytettävän lämmönsiirtoaineen laatu.
Lämpöporakaivot on sijoitettava kiinteistölle siten, että niiden toiminnasta ei aiheudu haittaa toisille lämpöporakaivoille tai muille kiinteistöjen maahan sijoitetuille rakenteille tai varusteille.
Karkkilan rakennusjärjestyksen mukaan maalämpökaivojen sijainnin vähimmäisetäisyydet ovat seuraavat: naapurin rajasta 7,5 metriä, katurajasta 4 metriä, yleisen alueen rajasta 4 metriä, toisesta lämpökaivosta 20 metriä, porakaivosta 40 metriä, rengaskaivosta 20 metriä, rakennuksesta 3 metriä, vesi- ja viemärijohdoista 5 metriä sekä esimerkiksi kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien osista 20-30 metriä riippuen maaperästä.
Tukimuotoja energiaremonttiin on kolme.
Jukka Kopran mielestä tuen hakijalle selkein on elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämä avustus öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen.
– Energia-avustus on prosessiltaan monimutkainen ja se sopii kaikkiin energiatehokkuutta lisääviin toimenpiteisiin.
– Työn osuudesta saatava kotitalousvähennys puolestaan on tuttu ja selkeä hakea – ja sitä saa myös vapaa-ajan asuntoon tehtävistä energiaremonteista, Jukka Kopra esitteli.