Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämää Fagerkullassa -valokuvanäyttely juhlistaa alueen yli satavuotiasta historiaa Karkkilassa

Karkkilan Fagerkulla on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jonka tyyppitalot rakennettiin 1920-luvulla Högforsin tehtaan työntekijöille.

Alue suojeltiin 1980-luvulla, jolloin myös perustettiin Fagerkullayhdistys huolehtimaan alueen säilymisestä.

Lauantaina Karkkilan Ruukkimuseossa avatussa Elämää Fagerkullassa -valokuvanäyttelyssä nähdään arkkitehti Tiinan Valpolan tutkimuksiin ja kuvakokoelmaan perustuva alueen historiaan, sen suojeluun ja säilyttämiseen liittyvä kokonaisuus.

Näyttelyn muita aiheita ovat yhteisöllisyyttä kuvaavat hetket, kuten juhlat ja talkoot. Mukana on kuvia lapsuudesta sekä muotokuvia menneistä ja nykyisistä asukkaista.

Merkittävä osa näyttelyn kuvista on Fagerkullassa 1980-luvulla asuneen valokuvaaja Matti Koivumäen tuotantoa. Näyttelyä varten kuvattiin alueen nykyisiä asukkaita. Kuvauksista vastasi Milla Putkonen.

Näyttelyssä on esillä myös Fagerkullassa asuvien kuvataiteilijoiden Jukka Järvisen, Juhana Moisanderin ja Nelli Palomäen teoksia.

Näyttelyn valokuvat ovat Karkkilan ruukkimuseon kokoelmista, Tiina Valpolan arkistosta ja alueen asukkaiden kotialbumeista.

Näyttelyn kuraattorit ovat Pirkko Siitari ja Tiina Valpola. Näyttelytyöryhmään kuuluvat Jukka Järvinen, Juhana Moisander ja Hannu Maalismaa.

Ylläpitämällä alueen kulttuuria teemme kunnia edeltäneille sukupolville.

Tiina Valpola

Näyttelyn on tuottanut Fagerkullayhdistys yhdessä Karkkilan Ruukkimuseo Senkan kanssa. Näyttely laajoine taustatekstityksineen on esillä helmikuun 19. päivään saakka.

Alun perin näyttelyä suunniteltiin Pakarissa pidettäväksi kesänäyttelyksi, mutta aineiston laajuuden johdosta päädyttiin järjestämään laajempi talvikauden näyttely.

– Kuvia ei ole ollut helppo löytää kaikilta ajanjaksoilta, Pirkko Siitari totesi avajaisissa.

– Kiitos Tiinan tutkimusten meille kertyi materiaalia runsaasti.

Näyttelyä esitellessään Tiina Valpola ja Pirkko Siitari totesivat, että on aivan mahdotonta tietää montako perhettä Fagerkullan alueen taloissa on kaikkina aikoina asunut.

– Fagerkulla on kasvattanut viisi lapsisukupolvea. Tämä näyttely tekee kunniaa heille, jotka ovat pitäneet taloja kunnossa, Siitari luonnehti.

Tiina Valpola ryhmitteli Fagerkullan alueen historian kolmeen osaan: alue työväen asuinalueena, talojen uusi elämän omistusasuntoina ja nykyasukkaiden aika.

Samalla hän pohti mahdollisuuksia järjestää pienimuotoisia tilaisuuksia, joissa pohdittaisiin ja selvitettäisiin kautta aikojen kunkin rakennuksen asukkaat.

 – Ylläpitämällä alueen kulttuuria teemme kunnia edeltäneille sukupolville, Tiina Valpola tiivisti.

Näyttelyssä avautuu havainnollisesti Fagerkullan 1920-luvun talojen rakentaminen samojen tyyppipiirustuksen mukaan.

Kaikkien tyyppitalojen alakerrassa oli neljä omalla sisäänkäynnillä varustettua huoneen ja keittiön asuntoa ja yläkerrassa kaksi hellahuonetta sekä suuri kylmä ullakko.

Selostuksissa painotetaan, että kuuden perheen työläisasumukset ovat satavuotisen elinkaarensa aikana ehtineet palvella monien ikäpolvien ja perhekuntien tarpeita ominaislaatuaan menettämättä.

Ensimmäinen kaava jakoi vanhat rakennukset kahdeksi kiinteistöksi, jotka tehdas myi edulliseen hintaan entisille työntekijöilleen ja muille kiinnostuneille.

Fagerkullayhdistys on koko historiansa ajan rohkaissut tyyppitalojen omistajia korjaamaan talonsa turhia muutoksia välttäen ja vanhaa kunnioittaen, jolloin myös korjaus- ja lainakulut ovat pysyneet kohtuullisina.

Näyttely on hieno luotaus menneisyyteen ja samalla kurkitus elämään taloissa nykyään.

Elämää Fagerkullassa -valokuvanäyttely Karkkilan Ruukkimuseo Senkassa Galleria Bremerissä (Bremerintie 10 Karkkila) 19.2.2023 saakka. Museo on avoinna la-su klo 12-15. Museo on kiinni 24.-25.12. ja 31.12.-1.1.

Avoimet ovet ensi lauantaina – Karkkilan Fagerkullan tyyppitalot ovat nyt satavuotiaita

Karkkilan kaupungin metsäalueita kaavaillaan luonnonsuojelualueiksi – hanke on teknisessä lautakunnassa torstaina

Karkkilassa alkaa pitkäjänteinen kehittämishankke: ”Kylät kaupungissa” kutsuu kaikki yhteiseen kehitystyöhön