Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kupla-elokuvan 17-vuotias päätähti Stella Leppikorpi ja ohjaaja Aleksi Salmenperä kertoivat Karkkilassa kuvatusta elokuvasta

Karkkilalaisohjaajan elokuva on nähtävillä ympäri Suomen 25. marraskuuta alkaen, Karkkilan Kino Laikassa se on pyörinyt täysille saleille jo jonkin aikaa. Pikkukaupunkiin sijoittuvaa elokuvaa kuvattiin talvella 2021 pääosin Karkkilassa.

– Kuvauksista on jäänyt mieleen paras työryhmä, sekä Karkkilan lumikinokset ja kylmyys, Ranskasta Suomeen elokuvan lehdistötilaisuuksiin tullut Leppikorpi totesi tiistaina Kino Laikassa.

Valmiin elokuvan hän on nähnyt kahdesti.

– Tykkäsin. Oli outoa kuulla oma ääni ja nähdä oma naama isolla valkokankaalla. Olin kyllä tosi vaikuttunut elokuvasta. Toisella kerralla pystyin jo keskittymään tarinaankin.

Myös ohjaaja Salmenperä on tyytyväinen lopputulokseen.

– Ohjaajalle elokuva on aina pitkä prosessi, joten siihen ehtii jo vähän kyllästyäkin. Lopullinen versio on kuitenkin lähellä sitä mikä käsikirjoitusvaiheessa oli mielikuvissa. Pidän siitä mitä olemme saaneet aikaiseksi.

Salmenperä on käsikirjoittanut Kuplan yhdessä Reeta Ruotsalaisen kanssa. Elokuva kertoo pikkukaupunkilaisesta perheestä, jonka tytär huolestuu vanhempiensa avioliitosta ja päättää lähentää heitä omilla keinoillaan. Salmenperällä on itselläänkin teini-ikäisiä lapsia, mutta varsinaista inspiraatiota tarinaan hän ei heistä elokuvalle saanut.

– Käsikirjoitusta tehdessä tyttäreni oli 14- ja poikani 16-vuotias. Sain heiltä tietoa ja näkemystä teinien mustavalkoisesta maailmasta, kuinka samassa paketissa voi olla hyvin suvaitsevaisia ja hyvin konservatiivisia aatteita.

Taitavan roolisuorituksen perheen tyttärenä Eveliinana tekevälle Leppikorvelle rooli on ensimmäinen elokuvan päärooli. Hän oli kuvausten aikaan vasta 15-vuotias.

– Rooliin päädyin koekuvausten kautta.

– Koekuvauksissa erottui heti parikin nuorta, Salmenperä kertoo.

Eveliinan rooli oli alun perin menossa toiselle, mutta vanha urheiluvamma uusiutui pahalla hetkellä ja suuri roolityö olisi haitannut paranemista, joten Leppikorpi sai puhelun Salmenperältä.

– Muistan puhelun, pari viikkoa ennen kuvausten alkua soitin Stellalle.

Osallistuin opetukseen etänä päivällä ja illalla oli kuvauksia.

Kupla-elokuvan päätähti Stella Leppikorpi

– Ilo oli kova, Stella myöntää.

Salmenperä on tyytyväinen Leppikorven Eveliinaan.

– Siitä tuli tosi hyvä, Salmenperä toteaa, vähättelemättä yhtään aluksi rooliin valittua.

Näyttelijän ammatti onkin elokuvan myötä alkanut kiinnostaa Leppikorpea yhä enemmän. Hän on esiintynyt kymmenenvuotiaasta lähtien Syke-sarjassa, uudessa Munkkivuori-sarjassa hänellä on myös rooli. Elokuvakokemusta on Pahanhautoja- ja Supermarsu-elokuvista, mutta pienemmistä rooleista.

– Ala kiinnostaa. Se inspiroi ja rakastan sitä, joten miksi en näyttelisi työkseni? Eikä minulla ole vielä toistakaan suunnitelmaa ammatinvalinnan suhteen, Stella hymyilee.

Lahjakas nuori saa suitsutusta myös muulta työryhmältä, Eveliinan isää esittävä Tommi Korpela vertaa Leppikorven elokuvadebyyttiä itsensä Kati Outisen vastaavaan, joten kovassa sarjassa painitaan.

Kehut eivät ole turhia, sillä esimerkiksi ammattilaisnäyttelijällekin välillä vaikea humalaisen näytteleminen sujuu nuorelta näyttelijättäreltä aidosti.

Elina Knihtilä antoi meille siihen opetusta ja Aleksilta sain ohjausta.

– Fyysinen lahjakkuus auttoi siinä, pää retkahti, kun niin pyysi, Salmenperä toteaa.

– Ja laulaminen, humalassa laulattaa.

Kuvaukset Karkkilassa kestivät viisi viikkoa. Kuvausryhmä asui aina viikot Karkkilassa ja meni kotiin viikonlopuiksi. Stellan vanhemmat olivat Karkkilassa vuoroviikoin.

– Koulu oli silloin onneksi etäkoulua, joten osallistuin opetukseen etänä päivisin, silloin kun illalla oli kuvauksia. Se meni oikein hyvin niin.

Kuvauspaikat olivat pääosin Karkkilassa, perheen koti oli lavastettu Konepajahalliin, kuvauksia tehtiin myös esimerkiksi ihmisten kodeissa, kirkossa, ravintoloissa ja liikuntahallissa ja ulkokuvauksia ympäri Karkkilaa, lisäksi joitain kohtauksia kuvattiin muun muassa Pusulassa, Vihdissä ja Helsingissä.

Laura Peura etsi ohjeiden mukaan kuvauspaikkoja, jotka olisivat tuotannollisesti järkevällä etäisyydellä ja visuaalisesti tarinaan sopivia, Salmenperä kertoo.

Koronarajoitukset olivat kuvausten aikaan melko tiukat, joten kuvausryhmällä oli koko projektin ajan maskit ja turvallisuudesta huolehdittiin tarkasti.

– Jossain vaiheessa siirryimme tukevampiin maskeihinkin, mutta kuvauksiin ei onneksi tullut katkoksia. Aloitus taisi myöhästyä parilla päivällä, kun eräs isossa roolissa oleva oli altistunut, mutta muuten korona ei vaikuttanut aikatauluihin.

Helsingistä kotoisin oleva Leppikorpi näytteli elokuvassa pikkukaupungin teiniä. Saiko se hänet miettimään miten erilainen nuoruus olisi ollut pikkukaupungissa?

– Olisi varmaan ollut erilaista, pienemmät piirit ja vähän rajoittuneempaa, vaikka täältä onkin lyhyt matka Helsinkiin. Ranskasta minulla on nyt vähän kokemusta, kun siellä olen pikkukaupungissa.

Leppikorpi opiskelee Sibelius-lukion tanssilinjalla ja on tällä hetkellä vaihto-oppilaana Ranskassa. Elokuvan mainostus toi hänet kuitenkin kahdeksi viikoksi Suomeen ensi-illan kynnyksellä.

– Ranskassa kaverit ovat ihmetelleet, kun olen kertonut miksi tulen Suomeen. He ovat olleet kiinnostuneita ja kyselleet milloin näkevät elokuvan Ranskassa.

– Täytyy järjestää siellä näytös, Salmenperä toteaa.

– Oikeesti, innostuu Stella.

Kuplaa ei vielä ole myyty ulkomaidenlevitykseen, mutta yritystä on jo ollut.

– Amerikan-festivaaleja on pari ollut, Tommin kanssa olimme siellä.

Salmenperä kehottaa karkkilalaisia menemään katsomaan elokuvaa.

– Myös he jotka eivät olleet avustajana.