Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Karkkilan Puutarhayhdistyksellä teemailta – kompostointi on myös jatkuvaa oppimista

Jokaisen pitää opetella niksit biojätteen kompostointiin kotipihallaan, sillä oikotietä ei ole. Lämpökompostorit ovat käteviä ja tehokkaita laitteita, mutta perussäännöt kannattaa opetella huolella jotta investoinnista on iloa ja hyötyä.

Karkkilan Puutarhayhdistys järjesti keskiviikkoiltana kompostointi-illan, jossa teoriaa, käytännön vinkkejä ja keskusteluja oli tarjolla lähes kahden tunnin ajan.

Nyhkälän koulun Jättiläisen portailla tietoa olikin saamassa muutamia kymmeniä kompostoinnista kiinnostuneita – ja tässä hyödyllisessä arjen puuhassa jo pidempään harjaantuneita.

Jätehuoltoyhtiö Rosk´n Rollin puolesta asiantuntijana tilaisuudessa oli Milla Kupiainen, joka avasi tiiviisti jätehuollon organisaation, pelisäännöt ja erityisesti kompostoinnin olennaiset periaatteet ja hyödyt.

Jätehuoltoyhtiö Rosk´n Rollin alueella tulivat lokakuun alussa voimaan uudet jätehuoltomääräykset.

Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää biojätettä ja puutarhajätettä. Kompostori on sijoitettava, rakennettava, käytettävä ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu roskaantumista eikä haittaa tai vaaraa terveydelle, ympäristölle tai naapureille.

Kompostoriin ei saa laittaa muuta kuin kompostoituvaa jätettä. Kompostori voi olla muutaman lähellä toisiaan sijaitsevan kiinteistön tai asunnon yhteinen.

Kompostorin tilavuuden tulee olla riittävä, huomioiden kylmän vuodenajan aiheuttama hidastuminen kompostoitumisessa.

Biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.

Kompostoria on hoidettava niin, että biojäte kompostoituu ja kompostori on asianmukaisessa kunnossa.

Jätehuoltomääräysten mukaan Bokashi-tai muulla vastaavalla menetelmällä fermentoitu, eli käymisprosessoitu biojäte tulee jälkikäsitellä kompostoimalla lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa ennen jätteen omatoimista hyödyntämistä.

Jätteen haltijan on ilmoitettava kirjallisesti jätehuoltoviranomaiselle vähintään kahden kuukauden sisällä biojätteen kompostoinnin aloittamisesta.

Jätehuoltoyhtiön verkkosivuilla on lomake, jonka avulla ilmoittaminen käy joutuisasti. Paperisia lomakkeita on tarjolla Karkkilan kirjastossa.

Tämä ilmoitusvelvollisuus ei siis liity jätehuoltoyhtiön organisoimaan biojätteen erilliskeräykseen.

Kompostointiin kannattaa Milla Kupiaisen mielestä perehtyä erittäin huolellisesti jotta siitä saa hyödyt irti.

– Kompostoinnissa ei ole kyse mädätyksestä vaan hapetuksesta niin, että mikrobit pystyvät tekemään työnsä.

– Toimivaa kompostia ei tarvitse sekoitella vaan ainoastaan tehdä tikulla massaan ilmareikiä.

Karkkilan rakennusjärjestyksen mukaan kompostia ei saa sijoittaa ilman naapurin suostumusta neljää metriä lähemmäs naapurikiinteistön rajaa.

– Kompostorista saatava aines kannattaa jälkikompostoida erillisessä astiassa vuoden ajan, Milla Kupiainen vinkkasi.

Esillä tilaisuudessa oli V.Leinolta asianmukaisesti eristetty lämpökompostori ja jälkikompostori, molemmat suomalaista valmistetta..

– Kannattaa satsata toimivaan laitteeseen, muistutti Marjo Kauppinen, jolla on hyviä kokemuksia kompostoreista kotipihallaan.

– Kompostori toimii ja eliöt voivat hyvin kun lämpökompostorin mittari on vihreällä.

Kompostorissa hajotettava biojäte ei saa olla liian märkää eikä liian kuivaa, sillä bakteerit tarvitsevat elääkseen sopivan kosteata biojätettä.

Kuivikkeena moni käyttää lämpökompostorissa esimerkiksi puutarhajätettä, myös kaupasta ostettavan kompostorikuivikkeen rinnalla.

Karkkilan Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Terhi Tuomikoski ja sihteeri Seija Hepoaho olivat varsin tyytyväisiä illan antiin; kohti kotiaan riensi monta kompostoinnista innostunutta asukasta.