Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Karkkilan Puutarhayhdistys järjestää teemaillan biojätteen kompostoinnista omalla piha-alueella

Karkkilan Puutarhayhdistyksessä halutaan panostaa ajankohtaisiin aiheisiin – kesäisten pohdintojen tuloksena on nyt rakennettu kaikille avoin asukasilta, jonka aiheena on biojätteen kompostointi omalla piha-alueella.

Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Terhi Tuomikoski ja sihteeri Seija Hepoaho ovat tyytyväisiä esitelleessään keskiviikkona 12.10. järjestettävän asukasillan antia.

Jätehuoltoyhtiö Rosk´n Rollin ympäristökouluttaja Linnea Skogberg luennoi illan aikana uusista jätehuollon määräyksistä ja niiden vaikutuksista biojätteen kompostointiin niissä kiinteistöissä, jotka eivät kuulu keskitetyn biojätteen keräyksen piiriin.

K-Rauta Leinon edustaja tuo tilaisuuteen biojäte- ja lehtikompostoreita, joiden toiminnan periaatteita Linnea Skogberg esittelee.

Paikalla on kysymyksiin vastaamassa Karkkilan kaupungin ympäristöpäällikkö Pirjo Siik.

Nyhkälän koulun Jättiläisen portailla 12.10. klo 18 alkavaan asukasiltana on varattu aikaa myös kysymyksille.

Rosk´n Roll suosittelee omakotitaloasujien ja mökkeilijöiden kompostoivan biojätteen omalla tontilla, lämpöeristetyssä kompostorissa.

Kerros- ja rivitalokiinteistöjen tulee jätehuoltomääräysten mukaan lajitella ja kerätä erikseen biojätteet, jos huoneistoja on vähintään viisi.

Asukasillassa on tarjolla paljon mielenkiintoista ajankohtaista tietoa.

Ensi vuoden huhtikuun alusta alkaen biojäte tulee kerätä erikseen tai kompostoida taajamissa kaikilta vähintään kolmen asuinhuoneiston kiinteistöiltä. Erilliskeräysvelvoite ei koske haja-asutusalueen kiinteistöjä.

Jätelain mukaan biojäte tulee jatkossa lajitella kaikissa kiinteistöissä isoimmissa taajamissa.

Jäteyhtiön alueella tämä velvollisuus koskee muun muassa Porvoon ja Lohjan keskustaajamia ja Vihdin Nummelaa, mutta ei vielä Karkkilaa.

Biojätteen kompostointi on asia, johon liittyy myös paljon epätietoisuutta.

– Määräykset myös vaihtelevat pitäjittäin. Asukasillassa on tarjolla paljon mielenkiintoista ajankohtaista tietoa, Terhi Tuomikoski ja Seija Hepoaho vinkkaavat.

He muistuttavat, että asukasillan aikana uudistuvia jätehuoltomääräyksiä käsitellään käytännönläheisesti.

– Jätehuoltomääräyksiin liittyy myös ilmoitusvelvollisuus kompostoinnista. Kaikilla ei ole internetiä käytettävissä, joten jaossa on illan aikana lomakkeita, joita voi sitten kaikessa rauhassa täyttää ja postittaa jätehuoltoyhtiölle, Seija Hepoaho esittelee.

Noin 90 jäsenen Karkkilan Puutarhayhdistyksessä ollaan kovin tyytyväisiä eri tahojen kanssa tehtävään yhteistyöhön.

– Karkkilan Työväenopiston kanssa olemme järjestäneet esimerkiksi villiyrttikurssin. Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi omakotiyhdistyksen ja marttojen kanssa. Tuttuja ovat muun muassa taimitorit, joissa ei käytetä rahaa.

Pihakävelyt puutarhoissa ovat olleet suosittuja ja koronan helpottaessa ajatuksissa siintävät jälleen bussiretketkin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Syksy on jo pitkällä, joten puutarhaihmisillä katseet ovat myös ensi vuodessa.

– Suunnitelmissa on järjestää keväällä tilaisuus puiden ja pensaiden kevätleikkauksista, yhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri vinkkaavat.

Lokakuun viidentenä päivänä vuonna 1950 perustettu Karkkilan Puutarhayhdistys ”ohjaa varsinkin neuvontatyön avulla harrastelijoita puutarhan hoidossa ja tuotteiden käytössä”.

Vuosikokouksessa 2022 valittu yhdistyksen johtokunta: Terhi Tuomikoski (puheenjohtaja ja kotisivut), Seija Hepoaho (sihteeri), Merja Isomäki (jäsenkirjuri ja rahastonhoitaja), Eija Boije (Facebook-päivitykset, taimitorit, pihakävelyt), Katriina Kajasniemi (pihakävelyt), Aulikki Pöysti (taimitorit), Kari Stenberg (varapuheenjohtaja) ja Eila Vahtera (taimitorit).

Yhdistyksen vuosijäsenmaksu on tällä hetkellä 12 euroa.

Karkkilan Puutarhayhdistyksen kaikille avoin asukasilta Nyhkälän koulun (Huhdintie 13 Karkkila) Jättiläisen portailla keskiviikkona 12.10. klo 18 alkaen.