Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin säästöt olisivat Lohjan sairaalan loppu

– Jos esitetyt säästöt toteutuvat, se on Lohjan sairaalan loppu, kommentoi Husin säästölistoja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Joona Räsänen (sd.) Lohjalta.

Husin keskiviikkona julkisuuteen tulleessa säästölistassa esitetään muun muassa traumapäivystyksen ja yhteispäivystyksen lopettamista Lohjan ja Porvoon sairaaloissa.

Yhteispäivystyksen lopettaminen veisi sairaalasta yleisanestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan ja hyvin todennäköisesti myös synnytykset, jotka vaativat yleisanestesiavalmiutta.

Silloin Lohjan sairaala muuttuisi Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahlin mukaan lähipalvelupisteeksi, jossa olisi päiväaikainen erikoislääkäripoliklinikka, vastaanotot ja polikliiniset toimenpiteet (LU 29.9.2022).

– Emme voi hyvinvointialueena hyväksyä Husin säästölistassa esitettyjä toimenpiteitä, koska sen jälkeen emme voisi taata potilasturvallisuutta kaikille alueen asukkaille. Jos esimerkiksi Raaseporin Bromarvissa tapahtuisi onnettomuus, lähin sairaala olisi Jorvi tai Helsingin keskustan sairaalat, joiden päivystykset ovat jo nyt todella ruuhkaisia, sanoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen toinen varapuheenjohtaja Henrik Wickström (r.) Inkoosta.

Husin haasteena on valtava investointitarve.

– Valtion hyväksymä lainanottovaltuus pohjautuu käyttötalouden tasapainoon. Toisin sanoen, jos Hus haluaa toteuttaa investoinnit, vaatii se käyttötaloudessa tasapainottamista. Sen vuoksi ollaan nyt tässä tilanteessa. Ja toki myös perussopimuksessa on lähdetty siitä, että talousarviot rakennetaan tasapainoiseksi. Omistajien [Helsingin kaupunki ja Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta] on nyt otettava lusikka kauniiseen käteen ja hoidettava asia niin, ettei lakkautuksia tarvitse tehdä, Räsänen sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa Räsäsen mukaan sitä, että Helsingin ja neljän hyvinvointialueen on laitettava sen verran lisää rahaa Husiin, että kiperiltä säästöiltä vältytään.

– Husin omistajien on hyväksyttävä se, että ensi vuonna tästä tulee lisäkustannuksia. Pidemmällä aikavälillä valtion pitää hoitaa asia rahoituslain kautta, koska siellä ne juurisyyt kuitenkin ovat, Räsänen sanoo.

Wickström kysyy, voisiko valtio tukea erillisrahoituksella joko suoraan Husia korottamalla esimerkiksi tutkimusrahoja tai vaihtoehtoisesti hyvinvointialueita. Hän toivoo, että hyvinvointialueet ja Helsinki kävisivät yhteistä keskustelua siitä, miten Husin rahoitusongelmat ratkaistaan.

– Näitä konkreettisia ratkaisuja meidän on mietittävä, jotta tärkeitä palveluja ei lähdetä leikkaamaan nyt, kun hyvinvointialueita ollaan vasta käynnistämässä, sanoo Wickström.