Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Hälyttävän moni heijastin on vaarallinen: 13 tuotteesta vain 2 täytti vaatimukset – Tarkista nämä ennen kuin ostat

Suomessa myydään heijastimina paljon tuotteita, jotka eivät heijasta. Tämä selvisi, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoi projektissaan kymmenien heijastimien toimivuutta. Tukes kuvailee tuloksia tiedotteessaan todella huonoiksi.

Valvonnassa 22 heijastinta ja led-valotuotetta poistettiin markkinoilta ja näistä 6 kerättiin pois kuluttajilta.

Vuoden aikana Tukesin valvonnassa oli yhteensä noin 40 heijastinta tai sen kaltaisia tuotteita. Osa on tullut ilmi ilmoituksina ja osa on liittynyt projektiin.

Tukes mittasi 40 tuotetta alustavasti Liikenneturvan mittalaitteella ja matalimman tuloksen saaneet 23 tuotetta lähetettiin tarkempaan testiin. Ledeissä oli enemmän puutteita kuin tavallisissa heijastimissa.

13 tavallisesta heijastimesta vain 2 täytti kaikki vaatimukset.

10 led-tuotteesta vain 1 täytti vaatimukset.

Valmistajat ja maahantuojat eivät tunne velvoitteitaan.

Riikka Väänänen, Tukes

Oletko ostanut nämä tuotteet? Clas Ohlson pyytää lopettamaan käytön välittömästi

Tavallisista heijastimista testeissä mitattiin heijastavuusarvot ja heijastavuuden pinta-ala sekä arvioitiin merkinnät.

Yksi tuote poistettiin markkinoilta liian pienen koon vuoksi ja kolme joutui palautusmenettelyyn huonon heijastavuuden takia.

Lisäksi yhden tuotteen myynti ja markkinointi lopetettiin.

Testatuista heijastimista yhteensä yhdentoista heijastimen asiakirjoissa, merkinnöissä ja käyttöohjeissa oli puutteita.

– Valvontaprojektiin hankituista tavallisista heijastimista noin puolet oli jollain tasolla vaatimustenvastaisia ja 11 prosenttia vaarallisia, eli niiden heijastavuusarvot olivat niin huonoja, ettei niitä voitu pitää turvallisina heijastimina, sanoo Tukesin ylitarkastaja Riikka Väänänen tiedotteessa.

22

heijastinta ja led-valotuotetta poistettiin markkinoilta vaatimusten vastaisina.

Led-tuotteista Tukes määräsi kolme kerättäväksi pois kuluttajilta, koska niitä oli harhaanjohtavasti myyty heijastimina.

Kolme tuotetta poistettiin markkinoilta asiakirjapuutteiden vuoksi ja kolmen muun myynti lopetettiin.

Yhdeksältä tuotteelta kymmenestä puuttuivat suomen- ja/tai ruotsinkieliset käyttöohjeet ja muut tarvittavat asiakirjat, kuten tyyppitarkastustodistus. Yhdelle tuotteelle valmistaja hankki rinnakkaisen tyyppitarkastustodistuksen ja se täytti tämän jälkeen vaatimukset.

Heijastimet ja niiden tapaan käytettävät led-valoja sisältävät tuotteet ovat lain mukaan henkilönsuojaimia ja niitä säädellään siksi tarkoin. Tukes arvioi, että markkinoilla led-valoja ei ole tunnistettu henkilönsuojaimiksi.

– Tuotteen käyttötarkoitus ratkaisee sen, mitä tuotteelta vaaditaan. Esimerkiksi taskulampun tavoin käytettävät tuotteet eivät ole henkilönsuojaimia, vaikka valon lähteenä olisikin led-valo, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto.

– Tulosten perusteella näyttää siltä, etteivät heijastimien valmistajat ja maahantuojat tunne velvoitteitaan eivätkä huolehdi siitä, että tuotteet ovat turvallisia ja vaatimusten mukaisia. Jos tuotteen väitetään heijastavan pimeällä, mutta se ei heijastakaan kunnolla, se voi aiheuttaa vaaraa liikenteessä. Pimeällä liikkuva uskoo näkyvänsä autoilijoille ja muille liikenteessä kulkijoille, vaikka ei näykään, ja silloin on riski joutua liikenneonnettomuuteen, Riikka Väänänen varoittaa.

Myös kuluttajan kannattaa ostotilanteessa tarkistaa, että heijastimessa on vaadittavat merkinnät ja käyttöohjeet.

Tukesin markkinoilta poistamat heijastimet ja led-tuotteet löytyvät Vaaralliset tuotteet -verkkosivuilta.

Nämä virheet retkikeittimen käytössä voivat olla jopa hengenvaarallisia – Viranomainen poisti markkinoilta yhden vaarallisen keittimen

Sadoissa suomalaishisseissä välitön vaara: "Pitäisi huomata jo huollon yhteydessä" – Huolto-ongelmat johtivat myös Kaunialan kuolettavaan hissiturmaan

Tukes: Aurinkosähkön suosio on lisännyt virheellisten asennusten määrää – "Ongelmia esimerkiksi kaapelien kiinnityksessä ja suojauksessa"