Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jounia, 53, voi odottaa talvikuukausina jopa yli 2000 euron sähkölasku "Pelottaa ihan perkeleesti" – Varasuunnitelma on raju

Sähkön hinnan nousu on saanut Jouni Druggin miettimään melko rajua vaihtoehtoa talven ajaksi.

Jouni Drugg, 53, kertoo odottavansa kauhulla tulevien talvikuukausien sähkölaskua.

– Pelottaa ihan perkeleesti, Itä-Hakkilassa Vantaalla asuva Drugg sanoo.

Voimasana tulee sydämestä. Drugg seisoo 250 neliön omakotitalon terassilla ja pohtii, kuinka talvesta selvitään. Omakotitalo lämpiää sähköllä. Apua tuovat takka ja hiljattain uusittu ilmalämpöpumppu, mutta sähköä kuluu. Nykyinen sopimus Lumme Energian kanssa on katkolla vuodenvaihteessa.

– Tarjotuilla sopimuksilla hinta kymmenkertaistuu.

Drugg sanoo omakotitalon sähkölaskun olleen vuosien varrella korkeimmillaan noin 600 euroa kuukaudessa. Kesäkuukausina laskua on kertynyt vain muutaman kympin verran.

Uudella tarjotulla kahden vuoden sopimuksella sähkölaskun summa voi nousta jopa yli 2 000 euroon kuukaudessa.

– Jos hinnat eivät laske, heittäydyn pörssisähkön vietäväksi. En voi sitoutua tuollaisiin hintoihin kahdeksi vuodeksi. Meillä on vähän perintörahaa säästössä, mutta ei niitä haluaisi sähkölaskuun laittaa, hän toteaa.

Vaimo Hanni Drugg, 52, on huolissaan myös lukuisten omakotitaloissa yksin asuvien puolesta.

– Miten tällaisia laskuja maksetaan pienestä eläkkeestä? hän pohtii.

Pariskunnan nykyisessä sähkösopimuksessa yösähkö on ollut erityisen edullista, neljä senttiä kilowattitunnilta. Kodinkoneet pyörivätkin yöaikaan.

Muitakin toimenpiteitä sähkön säästämiseksi taloudessa on jo tehty. Sisäuima-altaasta on otettu lämmitys pois. Samoin makuuhuoneet, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä, ovat nyt viileämpiä.

– Ruokaa teen isomman satsin kerralla. Ei viitsi uuniin laittaa enää vain yhtä vuokaa, Hanni Drugg sanoo.

Lamput on vaihdettu led-valoiksi. Suihkussa käydään ripeämmin, ja saunaa lämmitetään harvemmin.

– Käymme mielellämme uimassa, joten siksikään suihkussa ei tarvitse käydä joka päivä kotona. Toivon, että myös uimahalleissa ihmiset ymmärtäisivät käydä suihkussa ripeästi, Jouni Drugg sanoo.

Aurinkopaneeleitakin on Jouni Druggin harkittu.

– Loiva kattokulma saa ne peittymään lumeen ensimmäisellä sateella, eikä niistä pahemmin pidä lumia kolailla. Katon kunto pitäisi ensin tarkastaa. Lisäksi en ole ihan vakuuttunut paneelien tehosta.

Pariskunta aikoo seurailla vuoden vaihteeseen asti sähkön hintoja. Jos parin tonnin sähkölaskut uhkaavat toteutua, on varasuunnitelma.

– Laitetaan koko talo kylmäksi ja hankitaan pihalle asuntovaunu, Jouni Drugg sanoo.

Vaimo toivoo, että alun perin vitsillä heitettyä ideaa ei jouduta toteuttamaan.

– Onneksi meillä on paljon sukulaisten kutomia villasukkia.

Jouni Drugg on myös yrittäjä.

– Yritykselle sain kohtuullisen eli vain kolme kertaa aiempaa kalliimman sopimuksen, joka on ensi kesään voimassa. Sen suhteen ei ole suurempaa hätää.