Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Meneillään on energiatehokkuuden lisääminen – "Karkkilalla on suhteellisen hyvät sähkösopimukset"

Energian riittävyys ja sähkön hinta ovat viime viikot olleet eurooppalaisia ykköspuheenaiheita

– Karkkilan kaupunki käyttää eniten sähköä suurimmissa kouluissa ja terveysasemalla. Lisäksi katuvaloja on noin pari tuhatta kappaletta, jotka kokonaisuutena on sekin suuri sähkön kuluttaja, tiivistää Karkkilan kaupunkikehitysjohtaja Esko Vuolukka.

Hän kertoo, että Kaupungilla on nyt 38 sähköä käyttävää kiinteistöä, joissa on yhteensä 78 rakennusta.

Karkkilan kaupungin maksama sähkön hinta nousi esille maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa kun Heikki Savola (vihr.) totesi useiden asukkaiden kyselleen häneltä kaupungin sähkön hankintasopimuksista.

Kaupunginjohtaja Tuija Telén tiivisti taloustilannetta toteamalla, että talousvuosi kokonaisuutena on edennyt budjetin mukaisesti ja että Karkkilalla on suhteellisen hyvät sähkösopimukset.

Taloustilanteeseen ja ensi vuoden talousarvioon valtuusto paneutuu seminaarissaan 14.10. Kaupunginjohtajan mukaan tuolloin valtuutetut saavat yksityiskohtaista tietoa myös muun muassa sähkösopimuksista.

Kaupunki on vuosien varrella jo ottanut käyttöön erilaisia keinoja energiantarpeen vähentämiseksi.

– Vanhojen valaisimien vaihtoa led-tekniikkaan tehdään vuosittain. Katuvaoissa on uusittu ns. älykkäät katuvalokeskukset, joilla voidaan ohjata polttoaikoja keskitetysti, Esko Vuolukka mainitsee esimerkkejä.

Vanhojen valaisimien vaihtoa led-tekniikkaan tehdään vuosittain.

Karkkilan keskustaan Nyhkälän kouluun asennetaan aurinkopaneelit.

– Esityksissä on paneelien lisääminen tulevaisuudessakin esimerkiksi muihin kouluihin. Kaikissa hankinnoissa energian säästäminen on yksi tavoite esimerkiksi parhaan mahdollisen saatavilla olevan tekniikan hyödyntämisen myötä, Esko Vuolukka avaa.

Karkkilan kaupunki käyttää vuositasolla sähköä noin 3,6 miljoonaa kilowattituntia.

– Kaupungin sähkösopimus on voimassa vuoteen 2024 asti ja hinta vaihtelee kuukausittain hinnan ollessa talvella suurempi. Kustannukset ovat nousussa, Esko Vuolukka muotoilee.

Nyhkälän koulun aurinkopaneelivoimalan toimittaa teknisen lautakunnan päätöksellä SolarCell Energiaratkaisut Oy:n. Yritys suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimalan.

Nyhkälän koulun aurinkopaneelivoimalan suunnittelu ja rakentaminen oli kilpailutuksessa kesäkuun lopulta alkaen elokuun puoliväliin saakka.

Tarjousten vertailuperusteena oli 90 prosentin osuudella kokonaishinta ja laatu kymmenen prosentin osuudella.

Määräaikaan mennessä Karkkilan kaupunki sai kolme tarjousta: Solnet Finland Oy, Oomi Oy ja SolarCell Energiaratkaisut Oy.

Kilpailutuksen minimivaatimukset täyttävät kriteerit täyttyivät ainoastaan SolarCell Energiaratkaisut Oy:n tarjouksessa, joka sai myös vertailun parhaimman pisteytyksen.

Solnet Finland Oy:n ja Oomi Oy:n tarjouksissa hankeen toteuttamisajankohta oli ensi vuoden kevät, kun kilpailutuksessa ensisijainen toteuttamisajankohta on vuoden 2022 loppuun mennessä.

SolarCell Energiaratkaisut Oy:n tarjouksen hinta oli ilman arvonlisäveroa 59.563 euroa.

Nyhkälän koulun aurinkovoimalahankkeeseen on mahdollista saada 15 prosenttia Business Finlandin myöntämää energiatukea.

Karkkilan kaupunki kuuluu kuntien KETS sopimukseen eli kuntien energiatehokkuussopimukseen.

Tämän sopimuksen perusteella energian säästötoimenpiteet ilmoitetaan Motivalle eli valtion kestävän kehityksen yhtiölle.

– Ilmoitettavia asioita ovat esimerkiksi led-hankinnat, lämmön talteenotto ilmanvaihtokoneisiin, aurinkokennot, maalämpö ja katuvalot, Esko Vuolukka luettelee.