Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Iivari palasi Karkkilaan vakituiseksi rakennustarkastajaksi

Noin puoli vuotta sitten virasta irtisanoutunut Petri Iivari palasi takaisin vanhaan työhönsä rakennustarkastajaksi Karkkilaan.

Petri Iivari toimi välissä vastaavana rakennustarkastajana Lopella. Karkkilassa hän aloitti jälleen maanantaina 19. syyskuuta.

– Samassa paikassa ovat paperit, mitä nyt vähän lisääntyneet, Iivari hymyilee.

Syksy onkin rakennusvalvonnassa rauhallisempaa aikaa, sillä talvea vasten monikaan ei ole rakennusprojektiaan aloittamassa.

– Kevät on ruuhka-aikaa. Jos on aikomus aloittaa keväällä rakentaminen, lupa kannattaa hakea nyt syksyllä, niin se on valmiina keväällä, Iivari vinkkaa.

Tällä hetkellä jono on melko maltillinen, käsittelemättömiä hakemuksia on noin 50, niistä vanhimmat ovat yksittäisiä ennen kesää jätettyjä. Tällä hetkellä sähköisesti myönnetyistä hankkeista on kesken noin 350.

– Nämä ovat usein pieniä, terassin laajennuksia, pihavarastoja ja sellaisia.

Iivarin työnkuva oli Lopella aivan sama, kuin Karkkilassakin.

– Siellä oli samat ohjelmatkin käytössä.

Päätös tulla takaisin Karkkilaan syntyi muun muassa lyhyemmän työmatkan ja tutun väen siivittämänä.

Jos on aikomus aloittaa keväällä rakentaminen, lupa kannattaa hakea syksyllä.

Vastaava rakennustarkastaja Petri Iivari

– Täällä on hyvä porukka ja tunnen myös rakentamispuolen ihmiset, joten täällä on helppo toimia.

Hakijoita Karkkilan vastaavan rakennustarkastajan virkaan ei ollut jonoksi, joten Iivarin halu palata oli tervetullutta.

– Ei minua sen kummemmin houkutella tarvinnut, samoilla ehdoilla tulin. Huomasin työsopimuksesta, että jatkan vanhana työntekijänä, en sitäkään itse pyytänyt.

Rakennusvalvonnassa on Karkkilassa ollut aina hyvä ilmapiiri.

– Suurin ongelma on se, ettei ole tuurausjärjestelmää. Jos on esimerkiksi lomalla, se tarkoittaa että loman jälkeen työt ovat kasaantuneet. Tilanne on sama lähes kaikissa kunnissa, kun menoja on karsittu.

Isompia yritysrakentamisen hankkeita ei tällä hetkellä ole vireillä.

– Viime vuonna niitä oli, mutta nyt ne ovat lähinnä uusia halleja tai teollisuusvarastoja. Niitä tulee aina muutamia vuodessa. Myös käyttötarkoituksen muutoksia on aika paljon.

Käyttötarkoituksen muutoksen lupa-asiat voivat viedä enemmän aikaa kuin uudisrakennuksen.

– Jos mukaan tarvitaan esimerkiksi pelastuslaitoksen tain terveysviranomaisen lausunnot, se vie aikaa.

Sähköinen järjestelmä lupapiste.fi on ollut Karkkilassa käytössä vuodesta 2016. Sinne kirjataan lähes kaikki hakemukset.

– Joitain pieniä hankkeita voidaan vielä ottaa vastaan vanhaan malliin, mutta suurin osa kunnista ei käsittele paperisena haettuja hakemuksia. Paperiset lupahakemukset vetelevät viimeisiään.

Vuonna 2024 voimaan tuleva uusi rakentamislaki edistää digitalisaatiota entisestään.

Uuden lain tullessa voimaan, pieniä, alle 30 neliön rakennuksia saa rakentaa ilman rakennuslupaa.

– Rakennusten pitää kuitenkin olla määräysten mukaan rakennettuja ja rakennusoikeutta pitää olla niihin vielä jäljellä.

Omakotitalon rakennustyömaalla rakennustarkastajaa tarvitaan noin kolme kertaa.

– Aloituskokouksessa tulisi olla tarvittavat ammattilaiset mukana. Katsomassa käydään kun maatyöt on jo aloitettu ja perustukset ovat mahdollisesti jo paikallaan. Seuraavaksi on rakennekatselmus, käyttöönottotarkastus ja vielä lopputarkastus, jos sitä ei voida tehdä vielä käyttöönottotarkastuksen yhteydessä. Pienissä hankkeissa olemme siirtäneet vastuuta vastaavalle työnjohtajalle.

– Ammattilainen, joka osaa piirtää kuvia ja käyttää ohjelmaa kannattaa ottaa mukaan jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, se nopeuttaa lupia.

Rakentajat saavat rakennusvalvonnasta myös apua sitä tarvitessaan.

– Täällä on helppo mennä katsomaan, jos jotain ongelmia ilmenee.