Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljysäiliö on tarkastettava määräajoin

Lämmityskausi lähenee ja nyt on oiva aika tarkastuttaa öljysäiliö.

Näin vinkkaa ympäristöasiantuntija Tiia Kolari Lohjan ympäristönsuojelusta.

– Tarkastuttamalla kiinteistön öljysäiliö ennen kylmien säiden tuloa myös varmistetaan toimiva ja turvallinen öljylämmitys tulevalle talvelle, Kolari muistuttaa tiedotteessa.

Öljysäiliöiden määräaikaistarkastuksia noudattaen voidaan ennaltaehkäistä öljyonnettomuuksia, jotka usein kehittyvät huomaamattomasti.

– Öljyonnettomuuden kustannukset voivat tulla öljysäiliön omistajalle kalliiksi. Huolehtimalla öljysäiliöiden tarkastamisesta määräajassa ei ehkäistä vain öljyonnettomuuksia vaan turvataan pohjavesien juomakelpoisuus.

Tarkastuksen voi tilata Tukesin hyväksymältä tarkastajalta.

Tiia Kolari

Esimerkiksi Lohjan alueella on ympäristönsuojelun tilaston mukaan tarkalleen 2 763 käytössä olevaa öljysäiliötä, joista lähes puolet (46%) sijaitsee tärkeällä pohjavesialueella.

– Säännölliset öljysäiliötarkastukset ovat osa vesiensuojelua, Tiia Kolari muistuttaa.

Öljysäiliön sijainti vaikuttaa määräaikaistarkastuksiin. Pohjavesialueilla sijaitsevien maanalaisten öljysäiliöiden tarkastusväli on viisi vuotta.

Maanalaisiksi öljysäiliöiksi luokitellaan luonnollisen maanpintatason alapuolella sijaitsevat säiliöt, myös bunkkerissa, kellarissa tai muussa erillisessä tilassa säilytettävät säiliöt.

Maanpäällisten ja pohjavesialueiden ulkopuolella sijaitsevien öljysäiliöiden tarkastusväli on kymmenen vuotta.

– Tarkastuksen voi tilata Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin hyväksymältä tarkastajalta, Tiia Kolari neuvoo.

Öljyalan Palvelukeskus pitää erittäin tärkeänä, että kaikki öljyalan toimijat sekä säiliöiden parissa työskentelevät viranomaiset opastavat öljylämmittäjiä ja säiliöiden omistajia muistamaan säiliöturvallisuuden merkityksen.

– Korostamme sitä, että säiliön omistaja on vastuussa säiliön kunnosta, joten säiliöstä kannattaa huolehtia hyvin vahinkojen välttämiseksi ja tarkistaa myös vakuutusturvan kattavuus omalta kohdaltaan, toteaa erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Öljyalan Palvelukeskuksen mukaan öljysäiliön välitön tarkastus on tarpeen myös silloin, jos säiliöstä ei löydy arvokilpeä, josta selviää säiliön ikä ja hyväksymistiedot.

– Jos arvokilpeä ei ole, säiliö on todennäköisesti hyvin iäkäs. Yli 30 vuotta vanha teräksinen säiliö on hyvä vaihtaa uuteen.