Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dieselin hinta jäi roikkumaan bensaa korkeammalle – Tästä se johtuu

Raakaäljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut, mutta se tuskin siirtyy suoraan pumppuhintoihin.

Tankkaaminen kurittaa jälleen diesel-autoilijan kukkaroa enemmän kuin bensakoneella ajelevaa. Molempien hinta on tullut alas pahimmista lukemista, mutta bensiini on halventunut selvästi dieseliä reippaammin.

Menoveden halventumisen taustalla on raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku, kertoo liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan tiedotuskeskuksesta.

– Globaali talouskasvu aina vaikuttaa öljyn kysyntään ja kun kysynnän ennakoidaan pienenevän, hinta alentuu. Dieselissä on kuitenkin enemmän kysyntätekijöitä. Bensiini menee oikeastaan yksinomaan henkilöautojen polttoaineeksi, mutta dieselille eli kevyelle polttoöljylle on paljon käyttötarkoituksia.

Kevyttä polttoöljyä käyttävät henkilöliikenteen lisäksi raskas liikenne ja sitä käytetään myös esimerkiksi lämmitykseen, teollisuuteen ja sähkön tuotantoon.

On jokasyksyinen ilmiö, että dieselin hinta nousee ja bensan laskee, kertoo kehitysjohtaja Tiina Viksten ABC-asemien ketjuohjauksesta. Se, että dieselin hinta on jäänyt bensaa korkeammalle, johtuu kuitenkin kysynnän kasvun lisäksi maailman tilanteesta.

Vaikka raakaöljyn hinta on laskenut, dieselin hinta ei ole juurikaan laskenut.

Tiina Viksten, ABC-asemien ketjuohjaus

– Venäjä on ollut suuri diesel-tuotteiden tuoja ja nyt kun sieltä ei enää tule ja varastotasot ovat alhaalla, se kärjistää ja muuttaa tilannetta siihen suuntaan, että diesel on kalliimpaa, Viksten toteaa.

Dieselin hinta on niin korkealla, että Suomen alempi veroaste ei pelasta.

– Veroaste on noin 26 senttiä litralta alempi kuin bensiinillä. On hyvä, että meillä se on, koska jos dieselillä olisi sama verokanta kuin bensiinillä, se olisi vielä hurjan paljon kalliimpaa, sanoo Kalenoja.

Raakaöljyn hinta asettunee noin 90–105 dollariin barrelilta, kun se keväällä ja kesällä kävi 120 dollarissa, Hanna Kalenoja arvioi. Nyt ollaan jo melko lähellä Venäjän hyökkäystä edeltävää hintatasoa.

– Se todennäköisesti pitää polttoaineen hinnat paljon alempana kuin ne kesällä olivat. Eli todennäköisesti tasot, joilla nyt ollaan, pysyvät pidempäänkin, Kalenoja ennakoi.

Ennen korona-aikaa raakaöljyn hinta oli keskimäärin 60 dollarissa barrelilta.

Raakaöljyn hinnanlasku ei kuitenkaan välttämättä suoraan alenna pumppuhintoja.

– Tähän vaikuttaa myös polttoaineiden varastotilanne ja paikallinen kilpailutilanne. Nyt kun raakaöljyn hinta on ollut laskusuunnassa, ei pitäisi näkyä ainakaan äkillisiä nousuja pumppuhinnoissa, Kalenoja muotoilee.

Tiina Vikstenin mukaan pumppuhinnat seuraavat yleensä raakaöljyn hinnan kehitystä.

– Tässä tilanteessa diesel tuotteena ei kuitenkaan ole juurikaan laskenut eli vaikka raakaöljyn hinta on laskenut, dieselin hinta ei ole juurikaan laskenut. Bensan hinta on.

Siihen, laskevatko pumppuhinnat lisää, Viksten ei uskalla arvioida. Siihen vaikuttaa myös esimerkiksi euron kurssi suhteessa dollariin.