Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilassa hoivakotipaikkoja nyt 90 – uusi hoivakoti tuo merkittävän lisäyksen

Vastuu hoivakotipaikoista siirtyy ensi vuonna Karviaiselta hyvinvointialueelle.

Hoivamme Oy:n parhaillaan rakenteilla oleva hoivakoti tuo Karkkilaan 30 uutta hoivakotipaikkaa. Määrä on merkittävä, sillä tällä hetkellä Karkkilassa on yhteensä 90 hoivakotipaikkaa, joista 66 sijaitsee Mainiokoti Valssissa ja 24 Toivokodissa.

Uutta hoivakotia rakennetaan Nyhkäläntien varteen Karkkilan kaupungin palvelukeskuksen naapuriin ja sen on tarkoitus valmistua keväällä 2023. Uusi hoivakoti tarjoaa ikääntyneiden tehostettua ympärivuorokautista hoivaa.

Perusturvakuntayhtiö Karviaisen laatupäällikkö Raija Salmi kertoo paikkoja olevan vaihtelevasti tarjolla ja niiden olevan käytössä tarpeen mukaan. Tarjontaan vaikuttaa esimerkiksi hoivakodin henkilöstön riittävyys sekä käytössä olevat paikat.

– Sopivaa paikkaa voi joutua odottamaan. Toki kun ikääntyneen väestön osuus lisääntyy, myös hoivakotipaikkojen tarve kasvaa, Salmi toteaa.

Vuonna 2020 Karkkilan väestöstä 28,3 prosenttia oli 45–64-vuotiaita ja 26,7 prosenttia yli 65-vuotiaita. Kyseisenä vuonna suurin yksittäinen ikäryhmä olivat 70–74-vuotiaat.

Kuntaliiton nettisivuilta löytyvä Tilastokeskuksen tietoihin pohjautuva väestöennuste arvioi yli 65-vuotiaiden osuuden nousevan suurimmaksi ikäluokaksi jo vuoteen 2025 mennessä. Ennusteen mukaan yli 65-vuotiaita on vuoteen 2040 mennessä jo 36,1 prosenttia Karkkilan väestöstä.

Tällä hetkellä karkkilalaiset asiakkaat ovat yleensä Karkkilaan alueen hoivakodeissa.

– Yksittäisiä kuntalaisia voi olla myös muilla paikkakunnilla, Salmi kertoo.

Vastuu Karkkilan hoivakotipaikoista on vielä tämän vuoden loppuun asti perusturvakuntayhtymä Karviaisella, jonka jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät uudelle Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

– Hoivakodeissa elämä jatkuu normaalisti eikä asiakkailta tai omaisilta edellytetä toimenpiteitä, Salmi kertoo.

Jatkossa hyvinvointialue vastaa omasta tuotannosta, hoivakotien ostopalvelusopimuksista ja asiakaslaskutuksesta. Myös hoivakotipaikkoja haetaan vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialueen kautta.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.

Voisiko ensi vuodesta alkaen olla mahdollista, että karkkilalainen saa hoivakotipaikan esimerkiksi Espoosta?

– Jo nyt on mahdollista saada paikka Espoosta tai jostain muusta kunnasta. Hyvinvointialue vastaa vuoden 2023 alusta lähtien asiakkaiden sijoittumisesta sopivaan yksikköön palvelutarpeen arvioinnin jälkeen, Salmi selventää.

Sijoittumispäätökseen vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan tarvitsema hoito ja hoiva.

Salmi kuitenkin muistuttaa, että asiakkaalla on valinnanvapaus ja toisinaan asiakkaat tai omaiset toivovat paikkaa nimenomaan toisesta kunnasta.