Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Omenapuun varjossa -musiikkikokonaisuus huipentui lounaskonserttiin Juhlatalo Kokilla

Jo perinteeksi syntynyttä Omenapuun varjossa -musiikkifestivaalia vietettiin Lohjan seudun maalaismaisemissa entisen Nummi-Pusulan alueella viime viikonloppuna. Kamarimusiikkitapahtuma järjestettiin tänä vuonna Kontrasteja-teemalla.

Festivaalin ideana on ollut tuoda kuultavaksi tuntemattomien säveltäjien mestariteoksia ja mestarisäveltäjien tuntemattomia teoksia.

Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii pariskunta Anna Kreetta ja Goran Gribajcevic. Anna Kreetta on Hampurin musiikkikorkeakoulun alttoviulunsoiton professori. Goran puolestaan työskentelee viulunsoiton dosenttina Rotterdamin konservatoriossa. Gribajcevicien lisäksi festivaalitapahtumassa esiintyi lukuisia muita taitavia jousisoittajia.

Omenapuun varjossa -festivaalin avajaiskonsertti pidettiin tunnelmallisessa Kärkölän kirkossa viime viikon perjantaina, ja lauantaina vuorossa oli Nummen kirkko 200 vuotta -konsertti. Konserttien sarja päättyi sunnuntaina Ikkalassa Juhlatalo Kokilla järjestettyyn lounaskonserttiin. Päätalossa nautittiin pitopöydän antimista, minkä jälkeen ruokaa sulateltiin entisen navetan juhlatilassa pidetyssä kamarimusiikkikonsertissa.

Sunnuntain konsertin Bachin musiikilla aloittaneen Risto Rajakorven jälkeen saatiin kuulla taitavaa trioa, kun Anna Kreetta ja Goran soittivat yhdessä viulisti Krista Jäänsolan kanssa Dvorákia.

Konsertissa kuultiin myös Gribajcevicien soittoa duona, ja myöhemmin mukaan liittyi vielä pariskunnan tytär Aino, joten perheen jälkipolvellakin näyttää olevan vahvaa soittotaitoa.

Lounaskonserttiin sisältyi osallistava osuus, kun sellisti Lauri Angervo sai vuoron. Laurin soiton aikana yleisö sai äänittää Angervon esitystä omilla puhelimillaan ja soittaa sitä haluamassaan kohdassa livesoiton päälle. Tästä syntyikin hauska ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Lauri Angervon esitykseen oman lisänsä antoivat tanssijat Laura Koistinen ja Ville Oinonen, jotka onnistuivat yhdistämään liikkeen hienolla tavalla musiikkiin. Tanssijoiden tilankäyttö ja kehonhallinta oli ihailtavaa, ja tanssi perustui pitkälti improvisaatioon.

Syvyyttä jousisoittimiin toi Sampo Lassilan kontrabasso. Lassila kertoi konsertissa kuultujen sävellyksiensä taustoista. Yhteissoittona esitettiin hänen säveltämänsä Mehta Shavota, joka on kunnianosoitus suomalaiselle ikimetsälle ja kannanotto avohakkuiden lopettamiseksi. Konsertissa kuultiin myös toinen Lassilan sävellys, vauhdikkaaksi yltynyt Kesäillan Sirba, johon Omenapuun varjossa -festivaali huipentui.

Esiintyjien joukossa oli mukana toinenkin nuori soittaja Aura Lassila, joten oli ilo huomata, miten osaavaa viulunkäsittelyä on myös musiikkifestivaalin taiteilijoiden seuraavissa sukupolvissa.