Ruokateknologia-startup Hailia Nordic Oy avaa tehtaansa Karkkilaan – kalanjalostus alkaa loppuvuonna

Hailia Nordic Oy:n liikeideana on luoda uutta teknologiaa ja osaamista nykyisin alihyödynnettyjen, ilman kasvatusresursseja kasvavien ja kestävien pikkukalakantojen hyödyntämiseksi.

Yritys avaa syksyllä tehtaansa Karkkilaan Yrittäjäntien varrelle.

– On hienoa saada olla mukana kertomassa tätä hyvää yritysuutista. Olemme todella iloisia, että Hailia Nordic löysi Karkkilasta innovatiivista toimintaansa edistävän ympäristön. Ratkaisu rikastuttaa alueemme elinkeinotoimintaa sekä vahvistaa työllisyyttä. Toivotamme Hailia Nordicin erittäin lämpimästi tervetulleeksi Karkkilaan, iloitsee kaupunginjohtaja Tuija Telén.

Karkkila paikkakuntana on Hailia Nordic Oy:n toimitusjohtajan Michaela Lindströmin mukaan osoittautunut hyväksi paikaksi Hailian tuotannolle.

– Pääkaupunkiseutu kaikkine yhteistyöverkostoineen on sopivalla etäisyydellä ja samalla Karkkilasta löytyy pienemmän paikkakunnan läheiset palvelut ja hyvät kumppanit.

– Entisenä elintarviketehtaana Yrittäjäntien kiinteistö täytti monelta osin tuotantomme vaatimukset, mutta remontointiakin tarvitaan nykystandardien mukaisten vaatimusten täyttämiseksi.

Juuri nyt tehtaalla on käynnissä saneerausurakka, jossa mm. puretaan ja siirretään väliseiniä, uusitaan lattiapintoja ja tehdään sähkö- ja ilmastointitöitä. Myös toimisto- ja sosiaalialat remontoidaan pinnoiltaan.

– Alkusyksystä aloitetaan tuotantolaitteiden asennukset ja samalla yritys alkaa toden teolla rekrytoimaan tuotantohenkilökuntaa, kertoo Michaela Lindström.

Uuden teknologian avulla paikallisista pikkukaloista voidaan tehokkaasti ja monipuolisesti valmistaa maistuvia, helppokäyttöisiä ja terveellisiä tuotteita, joiden käyttö edistää ympäristön ja erityisesti vesistöjen tilaa.

Suomalaisten kalansyonti on lisääntynyt viime vuosina, mutta yli 80 prosenttia syödystä kalasta on tuontia.

Suomen silakkasaalis on vuodessa noin 100 miljoonaa kiloa, joka vastaa kokoluokaltaan Suomessa tuotettavien naudanlihan ja broilerin vuosittaisia tuotantomaaria.

Iso osa tästä vuosittaisesta silakkasaalista päätyy rehuksi tai kalajauhoksi ja vain kolme prosenttia hyodynnetaan suomalaisissa keittiöissä ruuaksi.

Hailia Nordic Oy:n teknologiasta ja tuotekehityksestä vastaavan johtajan Otto Kaukosen mukaan silakka ja muut alihyödynnetyt pikkukalat voidaan uuden teknologian avulla nostaa jälleen tärkeäksi osaksi kotimaista ruoantuotantoa ja lisäksi käyttöönotettavaa teknologiaa voidaan tulevaisuudessa soveltaa myös muilla markkina-alueilla.

Hailia Nordic Oy:lle on myonnetty tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta sekä Varsinais-Suomen ELY-keskukselta kehitystyöhön ja tuotannon kaynnistamiseen.

Lisaksi Hailia Nordic Oy on saanut mukaan sijoittajaksi ruokateknologiaan keskittyvan paaomarahasto Nordic FoodTech VC:n.

Etusivulla nyt

Luetuimmat