Avoimet ovet ensi lauantaina – Karkkilan Fagerkullan tyyppitalot ovat nyt satavuotiaita

Karkkilan Fagerkullan asukasyhdistys järjestää avoimien ovien yleisötapahtuman lauantaina 13.8. klo 10-14.

Lasten juoksukilpailu alkaa klo 10, ilmoittautuminen on Fagerkullankadulla kymmenen minuuttia ennen starttia.

Vuonna 1983 pidettiin Fagerkullan ensimmäiset juoksukilpailut, joilla haluttiin kiinnittää huomiota kaupungille tehtyyn vetoomukseen, jossa toivottiin Fagerkullankadun muuttamista pihakaduksi.

Kadun liikennejärjestelyt eivät ole parantuneet kuluneen 40 vuoden aikana asukkaiden useista yrityksistä huolimatta.

Nyt pidettävällä kilpailulla halutaan muistuttaa Karkkilan kaupunkia yhdistyksen vuonna 2019 tekemästä kuntalaisaloitteesta, jolla vaadittiin rauhoittamaan alue.

Fagerkullankadulla on vilkas työmatkaliikenne, josta aiheutuu asukasyhdistyksen tiedotteen mukaan monenlaista haittaa ja vaaratilanteita.

– Päällystämättömän tien kunto on suurimman osan vuotta huono ja nopeusrajoituksesta huolimatta ajonopeudet ovat korkeita, vaikka katu on koulutie ja sitä risteää kaksi kevyenliikenteen väylään.

– Monenlaisista ratkaisuehdotuksista huolimatta, kaupunki ei ole tehnyt konkreettisia päätöksiä liikenneturvallisuuden parantamiseksi, asukasyhdistys huomauttaa.

Högforsin tehtaan ympäristö on yksi Uudenmaan elävistä ruukkialueista esimerkiksi Fiskarsin, Strömforsin ja Billnäsin ohella.

Karkkilan Högforsin ruukin kokonaisuuteen kuuluva Fagerkullan asuntoalue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Alue koostuu pääosin 1920-luvulla tehtaan työväen asunnoiksi rakennetuista punamullatuista puutaloista ja muutamasta tiilitalosta. Suurin osa alueen rakennuksista on nykyään muutettu kahden perheen paritaloiksi.

Juoksukilpailun jälkeen yleisöllä on kello 14 saakka mahdollisuus tutustua osaan alueen taloista ja puutarhoista. Pihoissa on muun muassa kirpputoreja, pop-kahvila ja Työväen Museolla pääsee katsomaan lampaita ja kanoja.

Kello 17 Pakarilla alkavassa alueen nykyisten ja entisten asukkaiden 100-vuotisjuhlassa on juhlakahvien ja musiikkiesityksien nauttimisen lomassa oiva mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja tarinoita Fagerkullasta ennen ja nyt.

Fagerkullayhdistys toivottaa kaikki tervetulleeksi päivän tapahtumiin.

100-vuotisjuhlintaa jatketaan marraskuussa järjestetään valokuvanäyttely ”Elämää Fagerkullassa” Galleria Bremerissä (Suomen Valimomuseo, Bremerintie 10).

Fagerkullan alue on suosittu asuinalue ja vapautuvat talot siirtyvät nopeasti uusille asukkaille.

Lähellä on ala-aste, päiväkoti ja viime vuotena avattu Ala-Emali, jossa sijaitsee mm. elokuvateatteri ja ravintola, sekä myymälöitä sekä uusimpana yleinen sauna.

Karkkilan keskustaan ja Tehtaan Hotellille on alle kilometri ja lähellä on erittäin hyvät ulkoilu- ja retkeilymaastot, joista yksi on suosittu joen vartta kulkeva Koskireitti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat