Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minne mennä Karkkilassa? | Reippailu Ruuhilammelle kannattaa, koska maisemat ovat vertaansa vailla

Ruuhilampi on yksi monista Karkkilan järvistä, joita on yhteensä 61. Hauskana faktana puolestaan Ruuhilampi-nimisiä järviä on Suomessa yhteensä 24.

Olen itse kasvanut meren äärellä ja se on minulle vapautta symboloiva asia. Siksi muutto kaupunkiin, jossa merta ei ole tuntui aluksi hieman kirpaisevalta.

Olen kuitenkin parhaani mukaan pyrkinyt paikkaamaan meren puutetta tutustumalla Karkkilan vesistöihin Koskireitillä ja Pyhäjärven rannalla.

Ruuhilammesta en ollut kuitenkaan edes kuullut, mutta onnekseni sain vinkkauksen siitä.

– Ruuhilampi on kuin pieni Koli, paikkaa vinkannut Mila Hulsi-Heathfield kertoo kuvaillen isoja kallion jyrkänteitä.

Hän nostaa esiin erityisesti Ruuhilammen pohjoispuolella sijaitsevan näköalapaikan, josta pientä järveä pääsee ihailemaan korkealta.

Ruuhilammella on reippailtu jo kauan, sillä se vilahtaa Hulsi-Heathfieldin myös vinkkaamassa Yle Areenasta löytyvässä Karkkilan lyhytfilmissä vuodelta 1952.

Voi olla montaa mieltä siitä, onko juhannuksen jälkeinen maanantai ja 30 asteeseen kohoava helle ihanteellinen yhdistelmä lähteä reippailemaan metsään, mutta lähden siitä huolimatta.

On aika ravistaa viimeisetkin keskikesän juhlinnan rippeet pois ja tehdä jotain virkistävää.

Ruuhilampi on kuin pieni Koli.

Mila Hulsi-Heathfield

Aloitan retkeni vakuuttavasti raivaten tieni metsään kohdasta, josta sinne ei todennäköisesti ole yleensä tapana mennä.

Hetken metsässä pyörittyäni ja Google Mapsia tuijoteltuani löydän itseni kuitenkin viitoitetulta polulta. Se, onnistuiko se hyvän suuntavaistoni vai tuurini ansioista jääköön mysteeriksi.

Tienviittojen avustuksella reippailuni jatkuu menestyksekkäämmin. Matkalla kuljen Haukkalammen ohi ja pian sen jälkeen olen saapunut jo kohteeseeni, eli Ruuhilammen näköalapaikalle.

Edessäni aukeaa hyvin kaunis ja suomalainen maisema. Sinisenä hohtavaa, pitkää ja kapeahkoa järveä reunustavat korkeat havupuut, jotka näyttävät jatkuvan kauas kaukaisuuteen asti.

Olin katsonut paikasta etukäteen kuvia ja tiesin mitä odottaa, mutta kyllä asiat näyttävät kaikista vaikuttavimmilta aina omin silmin nähtynä.

Google Mapsissa näköalapaikka on arvioitu 4,8 tähden arvoiseksi, joten myös muihin reippailijoihin paikka lienee tehnyt vaikutuksen.

Näköalapaikalla on kallioita ja tasaisia kohtia, joihin levähtää nauttimaan maisemasta. Harmikseni en ottanut muuta evästä kuin vettä mukaani, mutta sekin maistuu näissä puitteissa tavallista paremmalta.

Näköalapaikan tasanteen alapuolella huomaan myös vanhan nuotion hiilloksen, mutta metsäpalovaroitusten vuoksi nyt ei ole aika tulla grillailemaan metsään.

Ilma on tyyni ja metsässä tarpoessa on tullut kuuma, mutta puiden varjossa ilma tuntuu hieman viileämmältä. Saan ihailla maisemia rauhassa, sillä maanantaisena aamupäivänä paikalla pyörähtää vain yksi ihminen ja lokki.

Lokin näkeminen Karkkilassa tuntuu kotoisalta, koska montaa lokkia ei täällä ole tullut vastaan.

Tekee hyvää istua hetki paikallaan. Luonnossa ainakin oma oloni rauhoittuu kuin itsestään ja oloni on hyvällä tavalla raukea. Jotta se ei muuttuisi liian raukeaksi, lähden jatkamaan matkaani.

Näköalapaikan vieressä on jyrkkä rotko, jota pitkin pääsee alas järvelle. Uteliaisuuteni viekin minut alas järven rannalle, vaikka tiedän paalumatkan takaisin ylös olevan rankempi.

Ruuhilampi näyttää kauniilta myös alhaalta katsottuna ja sitä koristavat lumpeet ja ulpukat.

Vaikka tienviitat auttoivat minut näköalapaikalle, lähden suuntaamaan toiseen suuntaan mistä saavuin. Tienviittoja tai opastetauluja voisi kyllä olla hieman enemmän, koska nyt onnistun taas harhailemaan metsässä miettien oikeaa suuntaa.

Lopulta hyvä suuntavaistoni tai tuurini onnistuu suuntaamaan askeleeni oikein ja löydän tieni ulos metsästä.

Lievästä sekoilustani huolimatta reippailuretkeni Ruuhilammelle on onnistunut ja piristää päivääni. Voin suositella paikkaa kaikille luonnosta ja kauniista maisemista pitäville, mutta kannustan tutkimaan reittiä etukäteen allekirjoittanutta huolellisemmin.

Harhailemalla saattaa tosin nähdä paikkoja, joita ei muuten näkisi.

Tässä sarjassa kesätoimittaja tutustuu kaupunkilaisten vinkkaamiin kohteisiin.