Karkkilalainen Lasi Saarinen Oy toimitti Pikku-Finlandiaan muun muassa lasijulkisivut

Aivan Helsingin ytimeen, Finlandia-talon kainaloon valmistui väistötilaksi luokiteltava puurakenteinen Pikku- Finlandia.

Karkkilalainen metalli- ja lasirakentamiseen erikoistunut Lasi-Saarinen Oy valittiin vaativan kohteen lasijulkisivujen, sekä ulko-ovien ja monen muun lasirakenteen toimittajaksi yrityksen innovatiivisen osaamisen ansiosta.

Yrityksen referenssit vaativien kohteiden toteuttamisessa eivät jääneet pääurakoitsijalta huomaamatta.

Suomen Metallirakenneyhdistyksen jäsenet valitsivat viime vuonna Lasi Saarisen Vuoden Metallirakenne -palkinnon saajaksi. Tällöin äänestyksen ykköseksi nousi Espoon Leppävaarassa sijaitseva toimitilakiinteistö Säteri 6, johon Lasi Saarinen toteutti kunnostustöiden yhteydessä muun muassa upeasti lasitetun atrium-aulan.

Töölönlahden puiston tuntumaan, Karamzininrannan katuaukiolle valmistuneen Pikku-Finlandian avajaisia vietettiin vuoden 2022 alussa, jolloin Finlandia-talon peruskorjaus käynnistyi.

Suomalaisen puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja jopa suunnannäyttäjä toimii kaupunkilaisten ja matkailijoiden kohtaamispaikkana sekä tapahtumakeskuksena Finlandia-talon peruskorjauksen ajan, arviolta noin kaksi ja puoli vuotta.

Finlandia-talon perusparannuksen jälkeen Pikku-Finlandia siirretään vaivattomasti muualle ja muokataan päiväkodiksi tai kouluksi.

Myöhemmin, ehkä tulevien vuosikymmenten saatossa kenties johonkin toiseen käyttötarkoitukseen. Huolella valmistettu, pitkäikäinen ja ekologinen rakennus taipuu moneksi.

Rakennusta on luonnehdittu kauniiksi. Vain ammattilainen saattaa nähdä joistain yksityiskohdista, että pinta-alaltaan 2 750 bruttoneliömetrinen rakennus ei tullut jäädäkseen. Tavan kansalainen ei sitä huomaa, niin huolellinen on rakennuksen viimeistely.

– Rakennusteknisesti Pikku-Finlandiaa koskivat hyvin tarkat määräykset jo sijaintinsa puolesta, sillä meren rannalla tuulee ja tuiskuaa usein, kertoo Lasi Saarisen yrittäjä Jouni Siivonen.

–  Myös suurten massatapahtumien hulppeana näyttämönä sen on oltava vankka ja vakaa kuin suomalaisen männyn, mies huomauttaa.

Suomalaista mäntyä rakennuksen arkkitehtuurikin kunnioittaa. Se on kuin metsä kaupungin keskellä, hiilinieluineen ja tunnelmineen. Pikku-Finlandia on vaikuttava ilmestys.

Talon rakentaminen vaati toteuttajiltaan paljon. Se vaati äärimmäisen huolellisen suunnittelutyön, eri rakennusvaiheiden huippuammattilaisten työpanoksen, täydellisen logistiikan onnistumisen sekä maamme osaavimpien asentajien viimeistellyn työnjäljen.

Lähtökohta oli siis haastava. Maastoluokaltaan 0, eli pahimpien Suomessa esiintyvien tuuli- ja lumikuormien kesto, kuitenkin niin, että rakennuksesta olisi mahdollisimman esteetön näkymä ulos Töölönlahdelle.

Väistötilaksi tarkoitetun rakennuksen helppo purku, siirto sekä kasaus uudelleen tehokkaasti ja ekologisesti, sekä näyttävä ulkoasu vaativassa kaupunkiympäristössä perinteisten arvorakennusten lomassa.

– Pikku-Finlandiaan tarvittiin siis puun lisäksi vankat ovet, ikkunat ja julkisivurungot, joiden materiaaliksi valikoitui kierrätettävyytensä ja ekologisuutensa ansiosta alumiini, Siivonen tähdentää.

– Ja meidäthän tunnetaan, etenkin pääkaupunkiseudulla, erikoisosaamista vaativien kohteiden luotettavana toimittajana, yrittäjä toteaa tyytyväisenä.

Kaikki ikkuna- ja ovirungot asennettiin valmiiksi moduuleihin jo talotehtaalla.

– Niiden järjestelmätoimittajaksi valikoitui Schüco, pitkäaikainen kumppanimme, jonka tuoteportfolio on markkinoiden laajin ja edistyksellisin, Siivonen kehuu.

– Laadukas, tunnettu järjestelmätoimittaja sekä oman suunnitteluosastomme ratkaisuehdotukset siivittävät tiemme tarjouskilvan voittoon.

– Schücon suunnittelijat olivat vahvasti mukanamme jo tarjousta suunniteltaessa ja jälleen kerran koettiin tiiviin yhteistyön voima.

– Oma tehokas tuotantomme ja luotettava yhteistyökumppani mahdollistivat projektin pysyneen järkevän katetuottoprosentin raameissa ja suoriutumisemme siitä taloudellisesti kannattavasti, mies laskeskelee.

– Yhteistyö pääurakoitsijan kanssa oli erittäin sujuvaa ja ammattimaista sekä talotehtaalla, että itse asennuskohteessa, keskellä maamme pääkaupunkia.

Yhteensä noin 400-neliöisten lasijulkisivujen pystyprofiileiksi valittiin jakoprofiilit helpottamaan rakennuksen purkua ja uudelleen kasaamista.

– Lasituksissa käytettiin selektiivieristyslaseja ja alemmissa ruuduissa turvalaseja molemmin puolin. Kulmat toteutettiin lippalasi menetelmällä täysikulmina.

– Sekä ikkuna, että ovirunkojen mitoitus ja asennus talotehtaalla olivat äärimmäisen tarkkoja ja huolellisesti toteutettuja, jotta ne kestivät moduulien kuljetuksen, säilyttäen silti mittatarkkuutensa asennusta varten, Jouni Siivonen valaisee.

Noin tonnin painoisia ikkunaruutuja ei kohteessa enää muotoilla, vaan niiden tulee istua raameihinsa ”pilkuntarkasti”.

Kaikki karmi- ja lasielementit ovat erillisiä ja helposti irrotettavia. Rakennuksen ulkoseinillä ei ole listoja lainkaan, sillä kokonaisuus on rakennettu SG-menetelmällä.

– Olemme toteuttaneet yhdessä Lasi Saarisen kanssa useita julkisivukohteita kyseisellä menetelmällä, jossa ulkopinnan massasaumat ovat ainoastaan esteettinen ratkaisu, kertoo Schüco Finland Oy:n myyntipäällikkö Tommi Laimi.

– Kaikkiaan toimitimme ja toteutimme Pikku-Finlandian kaikki julkisivulasitukset, ulko-ovet ja tuulikaappien ovet heloineen, kääntöovikoneineen, turvaverhoineen ja kyynärkytkimineen, Siivonen luettelee.

– On mielenkiintoista olla mukana pioneerihankkeessa ja nähdä etenkin Pikku-Finlandian ”seuraava elämä”, missä ikinä se lieneekin, pohtivat Laimi ja Siivonen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat