Karkkilan Miestenpiirissä vieraillut Markku Jokisipilä avasi urheilun ja politiikan suhdetta

Turun yliopiston professori ja eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä vieraili Karkkilan Miestenpiirissä perjantaina 10.6. Turusta paikalle saapunut Jokisipilä syventyi luennollaan urheilun ja politiikan suhteeseen.

Nuoruudessaan huippu-urheilijan uraa itsekin tehnyt Jokisipilä edusti Suomea soudun MM-kilpailuissa vuonna 1995, jonka jälkeen hän toimi sekä Suomen Soutuliiton puheenjohtajana että Soutuliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä. Nykyään Jokisipilä on tunnettu politiikantutkija, joka esiintyy usein asiantuntijana erilaisissa vaaliohjelmissa.

Tilaisuus alkoi totuttuun tapaan kahvilla ja sillivoileivillä. Seurakuntapastori Mertsi Saarela totesi alkupuheenvuorossaan urheilun ja politiikan olleen yhteydessä toisiinsa jo antiikin Kreikan olympialaisissa.

Kylmän sodan aikaan taas urheilijoiden menestyksen ajateltiin kertovan siitä, kuinka vahvoja valtiot ja ideologiat ovat. Nykypäivänä politiikka on vaikuttanut myös esimerkiksi jalkapallon MM-kisojen isännöintimaiden valintaan.

Joidenkin mielestä urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa toisiinsa. Jokisipilä totesi kuitenkin vierailullaan, että niiden suhde ei ole täysin yksiselitteinen.

Esimerkkinä hän otti esiin sen, että eduskunnastakin löytyy huippu-urheilua harrastavia ihmisiä. Urheilukisoissa menestyksen saavuttaminen on valtioille ylpeyden aihe ja keino saada näkyvyyttä maailmalla. Onhan Paavo Nurmenkin sanottu juosseen itsenäistyneen Suomen maailmankartalle.

Voittamisesta on kuitenkin tullut yhä vaikeampaa suurien maiden panostaessa rahallisesti merkittäviä summia huippu-urheilun edistämiseen. Esimerkiksi Australiassa ja Iso-Britanniassa satsaukset ovat suuria. Pienten maiden on haastavampaa menestyä, koska rahallisesti ei pystytä panostamaan yhtä paljon.

– Kesäolympialaisissa on vaikeaa päästä 10 parhaan joukkoon alle 10 miljoonan asukkaan maana, Jokisipilä toteaa.

Yleinen arvomuutos on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan urheiluun.

– Urheilun oikeutus jatkossa tulee olemaan vaikeaa.

Yleinen konseus ilmastonmuutoksen vakavuudesta on nostanut ympäristönäkökulman esiin myös urheilussa. Urheilukisojen järjestämiseen upotetaan suuria summia rahaa ja kisoista järjestetään yhä suurempia ja komeampia. Jokisipilä pohtikin sitä, miten se oikeutetaan jatkossa.

Perinteisiä valta-asemia on alettu kyseenalaistaa ja keskusteluun on noussut esimerkiksi sukupuolten väliset palkkaerot huippu-urheilijoilla.

– Individualismin nousu, Me Too -kampanja ja Black Lives Matter kertovat kaikki ajattelun muuttumisesta.

Epätasa-arvoa ei hyväksytä ja julkinen keskustelu on kriittisempää kuin aiemmin. Esimerkiksi urheilukisojen myöntäminen maihin, joissa demokratia ei toteudu on herättänyt paljon julkista paheksuntaa.

– Tänä keväänä päätös sulkea Venäjä pois arvokisoista oli radikaalia.

Seuraavan kerran Miestenpiiri kokoontuu elokuussa. Vieraaksi saapuu diplomaatti Vesa Häkkinen Wienistä. Luennon aihe tarkentuu myöhemmin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat