Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Huumoriharju tarjoaa elämyksiä Karkkilassa – "Kananmunien kerääminen on hienoa niin lasten kuin aikuistenkin mielestä"

Tilalla voi majoittua, hoitaa eläimiä ja kerätä vaikka vasta munittuja kananmunia.

Huumoriharjun talli Karkkilassa, Järvenpään kylässä, on paljon enemmän kuin talli. Vaikka tiluksilla hirnahteleekin tällä hetkellä noin 17 hevosta, on tarjolla myös paljon muuta. Tilalla harjoitetaan maatilamatkailua elämyslomien merkeissä ja siellä voi myös majoittua.

Minna Nordlund on pitänyt Huumoriharjun tilaa 15 vuotta. Kaksi vuotta sitten hän muutti puolisonsa Juho Uusivirran kanssa tilan asuinrakennuksesta lähelle Vattolaan ja entinen koti remontoitiin majoitustilaksi, jonne mahtuu kuudesta kahdeksaan yöpyjää.

– Paikkoja on kuudelle, mutta lisävuoteilla mahtuu vielä pari lisää, Nordlund kertoo.

Majoitustoiminta onkin lähtenyt hyvin liikkeelle, viime kesänä oli vilkasta, osa majoittujista oli ulkomailta, kaukaisimmat Intiasta saakka.

– Heille esimerkiksi aamukaste oli melkoinen elämys.

Majoittujat ovat löytäneet Huumoriharjulle pääasiassa airbnb:n kautta.

Alun perin tallilla oli perinteistä ratsastustuntitoimintaa, mutta siinä muodossa se loppui, kun Nordlund opiskeli ratsastusvalmentajaksi ja antaa nyt yksilöopetusta ja kouluttaa hevosia, muun muassa nuoria hevosia satulaan ja ongelmahevosia pois peloistaan.

– Ongelmahevosten koulutukseen olen saanut oppia Kari Vepsältä. Hän haluaa jakaa tietoaan ja pyrin itse samaan.

– Hevosten kanssa toimitaan edelleen, valmennan ja meillä on hevosten täysihoitoa, mutta se ei ole enää päätoimista, vaan koostuu useammasta palasesta. Mukaan on tullut matkailu- ja elämystoiminta.

Huumoriharjun talli on pihattotalli, joten hevosilla ei ole omia karsinoita, vaan ne saavat olla vapaasti.

– Tämä perustuu lajityypilliseen elämään. Osa on ollut laumassa jo yli kymmenen vuotta, ne opettavat uudet tulokkaat lauman jäseneksi.

Huumoriharjulla on hevosten lisäksi myös muita eläimiä. Majoittujien seurana asustaa musta kissa, ja perheen valkoinen lemmikkikoira tervehtii tulijoita iloisesti.

– Majoittujat ovat usein erikseen maininneet kissan, tällaisessa paikassa he osaavat sitä odottaakin, kukaan ei ole ollut pahoillaan.

Kanat tarjoavat yllättäen tilan suosituimman elämyksen.

– Karkkilan lapsissa on yllättävän paljon sellaisia jotka eivät ole koskaan nähneet kanoja.

– Munien kerääminen on kaikkien mielestä ollut todella hienoa, niin lasten kuin aikuistenkin. Itsekerätyn munan syövät hyvällä halulla sellaisetkin lapset, jotka eivät munista pidä, Minna iloitsee.

Tilalla on lisäksi muutamia lempeitä lampaita sekä melkoinen erikoisuus, kaksi aasia.

– Aasit tulivat meille arkoina jokin aika sitten, mutta nyt ne ovat jo kiinnostuneita ihmisistä ja tulevat katsomaan.

– Oma silmä ei niihin vielä ole tottunut, ne muistuttavat hevosta, mutta aina vähän hätkähtää kun ne näkee, kun eivät ole kuitenkaan hevosia, Juho lisää.

Huumoriharjulla kohderyhmää ovat perheet, mutta myös esimerkiksi polttariporukoita on ollut.

– Karkkilan kaupungin harrastushankkeen mahdollistama kerho on toiminut meillä viime lukukauden ajan neljästi viikossa, ryhmistä kolme oli alakoululaisia ja yksi yläkoululaisten. Poissaoloja oli todella vähän. He ovat päässeet todistamaan muun muassa varsan syntymää.

Kerhossa hoidetaan eläimiä ja saadaan yhteys luontoon.

– Kerhot alkoivat joulukuussa ja lapset ja nuoret ovat oppineet paljon. Tänne mahtuu vilkkaita lapsia ja menoa. Osalla lapsista on ollut koulussa ja sosiaalisessa elämässä haasteita ja kotona on huomattu muutos mitä eläinten kanssa touhuilu on saanut aikaan. Täällä en ikinä olisi uskonut, että joillain on haasteita esimerkiksi tunteiden hallitsemisessa, kun he ovat eläimiä hoitaneet.