Karkkilan Miestenpiirin vieraana professori Markku Jokisipilä: aiheena urheilun ja politiikan suhde

Karkkilan Miestenpiiri kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 10.6. kello 10. Vieraaksi Pohjanpirtille saapuu Turun yliopiston professori ja eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Jokisipilä on tunnettu politiikantutkija, joka esiintyy usein asiantuntijana erilaisissa vaaliohjelmissa.

Tällä kertaa Jokisipilä ei kommentoi vaaleja – vaan urheilun ja politiikan suhdetta.

Markku Jokisipilä on tunnettu urheilumies, joka oli nuorena itsekin huippu-urheilija. Jokisipilä edusti Suomea soudun MM-kilpailuissa vuonna 1995 ja toimi aktiiviuransa jälkeen sekä Suomen Soutuliiton puheenjohtajana että Soutuliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä.

Urheilun ja politiikan suhde on aina ollut kiistanalainen. Joidenkin mielestä urheilua ja politiikkaa ei saisi sotkea toisiinsa, toisten mielestä politiikka on aina ollut osa urheilua. Esimerkkinä Olympialiikkeen poliittisuudesta ovat kylmän sodan aikaiset olympiaboikotit Moskovasta vuodelta 1980 ja Los Angelesista vuodelta 1984.

Myös suomalaisen urheiluliikkeen historia on läpipoliittinen. Sitä ovat koko itsenäisyyden ajan värittäneet urheilun keskusliittojen SVUL:n ja TUL:n väliset kiistat. Räikein esimerkki politiikan vaikutuksesta suomalaiseen urheiluun oli Olli Mäen pudottaminen pois Rooman olympialaisista 1960. Valitsemisen ehtona oli vaatimus eroamisesta TUL:stä, mihin Mäki ei suostunut.

Jokisipilä on ollut kevään virkavapaalla Turun yliopiston professorin virasta, mikä on mahdollistanut syventymisen urheilun ja politiikan monimutkaiseen suhteeseen täysipäiväisesti. Miestenpiiriläiset saavat asiasta tuoreen ja kattavan katsauksen.

Tilaisuus alkaa kahvilla ja sillivoileivällä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat