Högforsin lahjalaatikko ja hankolaispojan kengät: tarinoita museokokoelmien kätköistä

Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä on avautunut Sinulle minulta -näyttely, joka on esillä 29.5. saakka.

Näyttelyssä on mukana kolmisenkymmentä esinettä, joilla kaikilla on kerrottavanaan jokin tarina mm. valimohistoriasta, merimiesten elämästä, juhannussalosta, Helene Schjerfbeckin ja Einar Reuterin ystävyydestä, Ida Sundvallin virsikirjasta ja ryijyjen kudonnan historiasta.

Näyttelyesineet ovat peräisin kuudesta Länsi-Uudenmaan alueen ammattimuseosta eli Karkkilan ruukkimuseon lisäksi Vihdistä, Lohjalta, Fiskarsista, Raaseporista ja Hangosta.

Museoesineissä tärkeintä ei ole pelkästään niiden pitkä ikä, vaan niiden kertoma kiinnostava tarina menneisyydestä. Näyttelyssä on esillä juuri niitä aarteita, jotka kuiskivat tarinoita ihmisten elämästä ja myös suurista historiallisista käänteistä.

Karkkilasta on mukana kuusi esinettä, esimerkiksi kaksiliekkinen kaasukeitin, puinen sikarikellorasia, Högforsin lahjalaatikko työntekijöille sekä Högforsin Mannerheimille valmistama valurautainen mustekynäteline.

Lohjalta mukana on mm. vanha putkilukko, Karhun perheen isän omatekoinen polkuauto ”Mitsetti” ja Puu-Anttilaan eli Lohjan yhteiskouluun hankittu öljymaalaus. Lisäksi Lohjalta on mukana kaunis kahvikalusto Lohjan työväen näyttämöltä, sota-aikana puhdetyönä tehty erikoisen hieno puinen rasia, upea kustavilaistyylinen nojatuoli sekä kotiseutututkimuksen isän, Robert Boldtin kipsinen rintakuva.

Vaikuttavimpiin esineisiin näyttelyssä kuuluvat Hangosta peräisin olevat, liikuttavat pikku-Edvardin nahkakengät vuodelta 1887. ”Ensimmäiset kengät, jotka pikku Edini kulutti loppuun”, lukee kenkien pohjassa.

Vihtiläiset kansakoululaiset taas varmasti hämmästyivät, kun presidentti Urho Kekkonen lähetti heille kirjeen 1975. Se päätyi kehystettynä kunniapaikalle – ja nyt gallerian näyttelyyn.

Mitä vahvempi on esineen konteksti aikaan ja ihmisiin ja mitä kertovampi tarina sillä on menneisyydestä, sitä varmemmin esine saa paikkansa museossa. Nyt esillä olevat esineet ovat juuri näitä itseään suurempia, tavallaan avaimia laajempaan asiakokonaisuuteen.

Näytteillä olevat esineet on dokumentoitu tarkoin lahjoittajia ja taustoja myöten.

Näyttely on avoinna Galleria Bremerissä (Bremerintie 10) lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-15 sekä ryhmille tilauksesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat