Karkkilan Nyhkälän koulun kolmasluokkalaiset tekivät elokuvia

Karkkilan Nyhkälän koulun 3B- ja 3C-luokat ovat osallistuneet tämän vuoden aikana Erasmus-hankkeeseen, jonka puitteissa on tutustuttu kulttuuriperintöön ja opeteltu elokuvan tekoa.

Hankkeen loppujuhlaa vietettiin tiistaina Nyhkälän koulun salissa. Paikalla olivat kaikki koulun kolmasluokkalaiset, jotka yhdessä katsoivat kaikki kahdeksan elokuvaa. Jokainen elokuva kesti muutaman minuutin.

Kummallakin luokalla teema, jonka ympäriltä elokuvan aihepiiri valikoitui. Opettaja Laura Meriläisen 3B keskittyi joen varteen ja Marika Hyttisen 3C haki elokuvien aiheita vanhan ratapohjan läheltä.

– Lapset ovat itse käsikirjoittaneet ja suunnitelleet elokuvat, ne ovat heidän täysi omia luomuksiaan, Hyttinen kertoo.

Opettajat eivät siis puuttuneet mihinkään sisällölliseen asiaan, vaan antoivat ainoastaan teknistä tukea.

Juhlassa elokuvien lisäksi saatiin kuulla myös tekijöiden mielipiteitä, sillä aina niiden välissä kutsuttiin muutama oppilas haastateltavaksi. Hankepäällikkö Kati Nurmi, sekä Janne Hiedanniemi ja Tuomas Hiedanniemi Into Schoolista olivat paikalla ja hoitivat haastattelut sekä juhlassa, että videolle.

– Kävimme koululla tämän lukukauden aikana viisi kertaa, kertomassa kulttuuriperintöön tutustumisesta ja hankkeen digitaalisesta puolesta, Nurmi kertoo.

– On ollut upeaa saada lasten visiot ja ääni vapaasti esiin.

Hanke on ollut myös hyvin laaja-alainen, sillä niin elokuvan tekoon kuuluu monia opeteltavia asioita ja monenlaista luovuutta, aina ideoinnista, käsikirjoituksen tekoon, kuvausolosuhteiden luomiseen, kuvaamiseen, näyttelemiseen, ohjaukseen, editointiin ja muuhun jälkityöhön, kuten musiikin tekoon ja viimeistelyyn asti.

– Joukosta löytyi myös itsensäylittäjiä, sellaisia jotka ennen ovat jättäytyneet taka-alalle, mutta tässä nousivatkin loistamaan.

Kolmasluokkalaiset Niilo Kauppinen ja Jake Leopard kertoivat kameran edessä hankkeesta. Molemmat olivat kuuluneet ryhmään joka kuvasi Karjaanjoen varrella, Niilon ryhmä teki elokuvan majasta ja Jaken ryhmä kalastuksesta.

– Kuvasimme myös green screenillä luokassa, en ole koskaan ennen sellaista käyttänyt, tai edes tiennyt mikä se on.

Green screen on vihreä kangas, jonka edessä kuvatessa voi jälkikäteen lisätä esimerkiksi erilaisen taustan. Elokuvissa olikin käytetty green screeniä luovasti, jopa trikkikuvaukseen, kun eräässä elokuvassa Myllypuiston suuri kanto "söi" oppilaita sisäänsä, green screenin avulla.

Niilon mielestä hauskinta oli ollut editointi, Jake ohjasi mielellään.

– Ohjaajana sai päättää mitä tehdään.

Erasmus-hankkeen elokuvia on tehty samalla reseptillä myös Serbiassa ja Espanjassa, Nyhkälä oli kouluista ensimmäinen, jossa elokuvat ovat valmistuneet. Kaikissa maissa tehdyt elokuvat tulevat syksyllä nähtäville verkkoon, jolloin tekijöiden sukulaiset ja ystävätkin pääsevät ne näkemään.

3B:n opettaja Laura Meriläinen kertoi pohtineensa mikä olisi kulttuuriperinnöllisesti arvokas kohde Karkkilassa.

– Päädyimme Karjaanjokeen. Olemme tehneet sinne paljon retkiä, mietimme yhdessä mitä siellä voi tehdä ja mitä se antaa. Koskireitti, kalastus, tutkimukset ja esimerkiksi majan rakennus tuli mieleen. Kolmoset muistavat vielä, kuinka koulun tulipalon jälkeen olimme ulkokoulussa joella. Näiden aiheiden ympärille teimme elokuvia.

Marika Hyttien 3C:n teemaksi valikoitui Karkkilan ja Hyvinkään välillä aikoinaan kulkenut junarata.

– Entisen rautatien varrella olevia kohteita on muun muassa frisbeegolf-rata, kirjasto, elokuvateatteri ja ravintola. Luimme rautatiestä, miksi se on aikoinaan rakennettu, miksi se on kulkenut ja mitä sillä on kuljetettu. Kävimme kävelemässä ratapohjalla ja katsomassa Pikkupässi-veturia kaupungintalolla.

Juhlan juontajina toimivat kolmasluokkalaiset Mirella ja Mai, jotka esittelivät elokuvat aina niitä ennen. Elokuvissa toistuvia teemoja olivat yllättävät siirtymät ja ongelmien ratkaisu.

Ensimmäisessä elokuvassa kantoon hävinneet ilmestyivät yhtä yllättäen takaisin, Radan varrella pizzeriassa käyneet joutuivat pizzan sisään ja siitä Italiaan, kirjastosta alkoi huima avaruusseikkailu, kun kirjojen välissä oli hissi avaruusalukseen, joenrannan majaan mennyt Jonni jäi rosvojen yllättämäksi ja joutui linnaan, harhaan mennyt heitto johtaa kostoretkeen, elokuvateatterissa katsojat joutuvat mukaan elokuvaan, onki muuttuu teleportiksi, joka johtaa avomerelle ja megahain saalistukseen. Megahaista riittää myös kuninkaalle, joen rantaa tutkivat ystävykset löytävät markan, joka onkin portti jonnekin muualle, kummituksiltakaan ei vältytä.

Elokuvissa oli siis käytetty hyväksi elokuvan keinoja, kaikki ei ole realistista, vaan myös odottamattomia voi tapahtua. Myös draaman kaari on tarinoissa hyvin hallussa, joten tarina on selkeä. Lyhyet elokuvat oli osattu pitää lyhyinä myös sisällöltään, eikä niihin oltu yritetty saada pitkän elokuvan juonta, joka joskus on ammattilastenkin tekemien lyhytelokuvien ongelma.

Etusivulla nyt

Luetuimmat