Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko homekoiran havainnoista hyötyä asuntokauppariidassa? – Näin vastaa lakimieskonsernin toimitusjohtaja

Lämpenevät kevätsäät ovat otollista aikaa mikrobien kasvulle ja homeen havaitsemiselle. Jos asunnossa ilmenee erikoisia hajuja tai homekasvustoa, on tilanne selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta, kertoo Kiinteistölakimies Group Oy tiedotteessaan.

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen lakimieskonsernin toimitusjohtaja Henri Alinen sanoo lähtötilanteen olevan usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan.

Alinen neuvoo, että näissä tapauksissa tulisi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan. Hän pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä.

– Kun alkuselvityksen on tehnyt koulutettu asiantuntija ja siihen perustuva raportti on luotettava, oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin, toteaa Alinen tiedotteessa.

Useat hometta epäilevät asukkaat tilaavat homekoiran selvittämään mahdollista homevauriota. Tiedotteessa kiinteistölakimies suosittelee kuitenkin kääntymään rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

– Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuva raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin, Alinen jatkaa.

– Homekoirasta ei siis ole juurikaan hyötyä asuntokauppariidassa.

Tiedotteessa kerrotaan, että asuntokaupan jälkeinen reklamointi tulee tehdä asunnon osalta kahden vuoden kuluessa kaupasta. Kiinteistökaupan osalta reklamointi tulee tehdä viiden vuoden sisällä.