Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi korona tappaa miehiä enemmän kuin naisia? Tutkijat löysivät mahdollisen selityksen – Hus: Miesten kuolleisuus lähes kaksinkertainen naisiin verrattuna

Naishormoni estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja sen aiheuttamalta kuolemalta, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus).

Miehillä on huomattavasti naisia suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin ja kuolla siihen. Husin kesällä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että sukupuoli on itsenäinen koronakuolleisuuden riskitekijä.

Tuoreessa Husin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteistutkimuksessaselvisi, että selittävä tekijä naisten pienemmälle koronakuolleisuudelle voi olla estrogeeni.

Tutkimuksessa estrogeenilisä puolitti koronakuoleman riskin. Estrogeenilisää saaneiden naisten kuolleisuus koronaan oli 2,1 prosenttia, kun kontrolliryhmän naisista kuoli 4,6 prosenttia.

– Tutkimuksemme ei vielä johda hoitokäytäntöjen muutoksiin, joten estrogeenihoitoa ei tule tämän tutkimuksen perusteella aloittaa tai estrogeenitasoa madaltavaa lääkitystä lopettaa. Paras keino suojautua vakavaa koronatautia vastaan on rokotus, sanoo tiedotteessa kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund Husista.

Tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja Sund on Helsingin yliopiston professori, joka toimii vierailevana professorina Uumajan yliopistossa. Tutkimuksessa vertailtiin pandemian alussa koronadiagnoosin saaneiden naisten kuolleisuutta ja estrogeenin vaikutusta siihen.

– Tutkimus tehtiin ennen kuin koronarokotteita oli saatavilla. Tutkimuksen perusteella ei siis voi vielä sanoa kuinka paljon estrogeeni vähentää vakavien sairauksien ja kuoleman riskiä rokotettujen naisten keskuudessa, Sund toteaa tiedotteessa.

Estrogeenitasoa alentavaa hoitoa saaneilla naisilla oli korkein kuolemanriski. Sundin mukaan ei kuitenkaan ole varmuutta, johtuuko riski estrogeenistä, sillä nämä potilaat olivat vertailuryhmää vanhempia ja saaneet syöpähoitoa.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti BMJ Openissa. Se tehtiin rekisteritutkimuksena, jossa oli mukana vajaat 15 000 iältään 50–80-vuotiasta naista Ruotsissa. Näillä naisilla diagnosoitiin koronatauti vuonna 2020 helmikuun ja syyskuun välisenä aikana.

Husin kesäkuussa julkaistun rekisteritutkimuksen mukaan naisilla ja miehillä oli alueella koronavirustartuntoja yhtä paljon, mutta miehet tarvitsivat merkittävästi enemmän sairaalahoitoa ja tehohoitoa ja miesten koronakuolleisuus oli lähes kaksinkertainen naisiin verrattuna.

Sairaalassa hoidetuista miehistä 27 prosenttia tarvitsi tehohoitoa, kun naisista teholle päätyi 17 prosenttia. Miehet olivat myös pitempään tehohoidossa ja heistä menehtyi 90 hoitopäivään mennessä koronatautiin 15 prosenttia, kun naispotilaista kuoli 8 prosenttia.

Tutkimuksessa oli mukana 5 500 koronapotilasta, joita hoidettiin Husin sairaaloissa helmikuun ja kesäkuun 2020 välillä. Iäkkäimmät terveyskeskussairaaloissa hoidetut potilaat jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.

Miehillä oli naisia vähemmän astmaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa ja naisia enemmän sepelvaltimotautia. Koronaoireiden ilmetessä miehet olivat hakeutuneet naisia myöhemmin koronatestiin ja hoitoon. Mitkään näistä tai muista eroavaisuuksista eivät selittäneet sukupuolten välisiä eroja koronataudin vakavuuden suhteen.

– Nyt kun naisten estrogeenin taso saattaisi selittää ainakin osittain naisten lievempää sairastumista, herää huoli miehistä. Heidän rokotuskattavuutensa on pienempi kuin naisilla, vaikka riski sairastua ja kuolla vakavaan koronatautiin on selkeästi suurempi. Erityisesti miesten on huolehdittava rokotuksesta, kommentoi tiedotteessa infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Husista.